Wie mag hypotheekrente aftrekken bij de aangifte?


Als u een koophuis hebt, betaalt u meestal per maand hypotheekrente. Aan uw bank, of aan een andere hypotheekverstrekker. U mag deze hypotheekrente aftrekken in uw belastingaangifte. Dit is de hypotheekrenteaftrek. Het is dus belangrijk wie van u de hypotheekrente mag aftrekken.

Fiscale partners

Voorheen hebt u waarschijnlijk samen met uw ex-partner belastingaangifte gedaan (u was ‘fiscale partners’). U kon in uw belastingaangifte inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen. Als u gescheiden bent, uw partnerschap hebt beëindigd en niet meer bij elkaar woont, mag dit niet meer. Maar een huwelijk, partnerschap of een samenlevingscontract stopt vaak in de loop van een jaar. Dat jaar kunt u er nog samen voor kiezen om fiscale partners te zijn, en samen kiezen wie de hypotheekrente aftrekt.

Hypotheekrente aftrekken

Er komt een moment dat u voor het eerst zonder uw ex-partner belastingaangifte doet. Dit is het jaar nadat u het scheidingsverzoek of het verzoek om het partnerschap te beëindigen hebt ingediend, én niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. Wie de hypotheekrente mag aftrekken, is afhankelijk van wie er in de woning blijft wonen, wie de hypotheekrente betaalt en hoe de eigendomsverhouding is. Dit is behoorlijk ingewikkeld.

Waar moet u op letten als u blijft?

U mag de hypotheekrente aftrekken die u betaalt voor het deel van de woning waarvan u eigenaar bent. Betaalt u hypotheekrente voor uw ex-partner omdat u verplicht bent of afgesproken hebt om hem of haar  te onderhouden? Dan mag u die rente aftrekken als betaalde alimentatie.

Waar moet u op letten als u vertrekt?

Uw ex blijft in de woning wonen

U mag de hypotheekrente aftrekken voor het deel van de woning waarvan u eigenaar bent. Maar alleen als u deze ook echt betaalt. Dit mag tot 2 jaar nadat u uit de woning bent vertrokken. Betaalt u hypotheekrente voor uw ex-partner omdat u verplicht bent of afgesproken hebt om hem of haar  te onderhouden? Dan mag u die rente aftrekken als betaalde alimentatie.

Na 2 jaar zien wij uw deel van de waarde van de woning als vermogen in box 3. Van die waarde mag u de hypotheek voor dat deel van de woning als schuld aftrekken. U betaalt dus belasting over uw deel van de waarde van de woning min de hypotheek daarvoor.

Uw ex blijft niet in de woning wonen

Als u aan de voorwaarden voldoet, mag u voor het deel van de woning waarvan u eigenaar bent, de hypotheekrente aftrekken.

Voorwaarden

  • De woning staat te koop.
  • De woning staat leeg sinds de verhuizing.
  • De woning was in voorgaande jaren uw hoofdverblijf.


De hypotheekrente mag u nog aftrekken gedurende maximaal 3 jaar na het kalenderjaar waarin de eerste van u beiden is vertrokken.

Meteen weten waar u aan toe bent?

Doordat uw woonsituatie verandert, gaat u waarschijnlijk meer of minder belasting betalen. Het is fijn als u zo snel mogelijk weet waar u aan toe bent. Vraag daarom zo snel mogelijk een voorlopige aanslag aan. Of, als u die elk jaar al krijgt: wijzig uw voorlopige aanslag. Zo voorkomt u dat u achteraf geld moet bijbetalen.