Waar kan ik subsidie bij echtscheiding aanvragen?


Waar kan ik subsidie bij echtscheiding aanvragen?

Waar kan ik subsidie bij echtscheiding aanvragen?
Stel dat u en uw partner hebben besloten om te gaan scheiden. Scheiden kost geld, hoe we het ook draaien en het zal voor niemand een verassing zijn dat niet iedereen dit kan betalen. Gelukkig heeft de Nederlandse overheid daar een oplossing voor, namelijk de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor uw scheiding. U kunt scheiden met subsidie als u aan een aantal voorwaarden voldoet.

De voorwaarden
De voorwaarden voor subsidie tijdens de scheiding zijn als volgt:

  • U valt in de categorie die een midden of een laag inkomen heeft of een uitkering. Daarnaast houdt u na de echtscheiding niet meer over aan vermogen dan 10.500 euro. De inkomensgrenzen voor gesubsidieerde rechtsbijstand zijn makkelijk op internet te vinden, waaruit makkelijk een en ander af te leiden is.
  • Het is een goed idee om even goed na te gaan voor uzelf wat uw jaarinkomen is en hoe dit precies er uit zal zien nu het niet meer deelt met uw partner. Uw verdiensten, uw kosten en vooral de kosten van uw woning zijn hierbij van belang. Om te voorkomen dat een scheiding u bijzonder veel gaat kosten kunt maar beter heel goed voorbereid zijn. Het is namelijk een bittere pil als u naast een scheiding ook nog eens veel te diep in de buidel zou moeten tasten.

Op de website van Raad voor Rechtsbijstand (www.rechtsbijstand.nl) kunt u nagaan of u in aanmerking komt voor subsidie bij uw scheiding.