Taxatie


Taxatie

Taxatie bezittingen bij scheiding
Het regelen van alle zaken die bij een scheiding komen kijken is een hele hoop werk. Onder meer het verdelen van de gezamenlijke spullen is een enorme klus die op je afkomt. Om dit proces enigszins makkelijker te maken, wordt geadviseerd om een taxatie te laten maken van de waarde van jullie spullen. Dit helpt bij het eerlijk verdelen van jullie inboedel.

Wat is een taxatie?
Bij een taxatie wordt de totale waarde van jullie spullen geschat. Dit wordt gedaan door ieder item individueel te beoordelen. Vervolgens wordt er een geldprijs aan het object gekoppeld. Als dat met alle spullen is gebeurd, weten jullie wat de totale waarde van jullie inboedel is. Zo is ook meteen duidelijk hoe je kunt gaan verdelen. Als de een de bank krijgt, die een vrij hoge waarde heeft, krijgt de ander één of meerdere spullen van dezelfde waarde.

Schakel hulp in
Het verdelen van de spullen wordt vaak als een moeizaam proces ervaren. Vaak ben je aan sommige spullen emotioneel gehecht en die moet je dan opeens afstaan. Ook kunnen er nogal eens discussies ontstaan wie ook alweer de wasmachine had gekocht en wie er vervolgens recht op heeft. Het is daarom verstandig om iemand in te schakelen die jullie bij dit proces kan helpen. Dit betekent meestal wel dat je elkaar uiteindelijk ergens tegemoet moet gaan komen.

Wel of geen huwelijkse voorwaarden
De verdeling van de spullen kan ook nog afhangen van het feit of jullie wel of niet onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd. Als dat het geval is, zal voor veel spullen vooraf al zijn vastgelegd wie wat krijgt. Dan hoeft bij een scheiding alleen datgene nog getaxeerd te worden dat jullie tijdens het huwelijk gezamenlijk gekocht hebben. Dit is niet het geval als jullie zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Dan moet echt alles eerlijk verdeeld worden.

Veel gestelde vragen:

Bekijk ook de volgende pagina’s over bezitting