Heb ik recht op omgang met mijn kind na een scheiding?


Heb ik recht op omgang met mijn kind na een scheiding?

Heb ik recht op omgang met mijn kind na een scheiding?
Een scheiding brengt veel vragen met zich mee. De meeste vragen van gescheiden koppels hebben betrekking tot de kinderen, wanneer deze in het spel zijn. Zo zijn er een hoop vragen over hoe vaders en moeders met de kinderen om moeten gaan en hoe zij het nieuws het beste naar hen kunnen brengen.

Minderjarige kinderen 

Vooral minderjarige kinderen behoeven een voorzichtige omgang, daar zij nog niet volwassen genoeg zijn om het gewicht en de gevolgen van een dergelijke keuze te overzien. Wat veel ouders zich ook afvragen, en met name vaders, is of zij het recht hebben om na een scheiding hun kinderen nog te zien. Een vraag die geworteld is in traditionele en conventionele aannames, namelijk dat kinderen na een scheiding bij de moeder blijven en de vader vaker dan niet naar de achtergrond verdwijnt.

Beide ouders behouden het ouderlijke gezag 
Hoe en in welke mate een ouder naar de achtergrond verdwijnt is vaak te wijten aan de situatie en de relatie tussen de twee ouders. Wanneer het namelijk op de wet aankomt hebben beide ouders nog steeds gezamenlijk ouderlijk gezag wanneer zij uit elkaar gaan. Het recht op omgang met de kinderen is voor beide ouders even rechtsgeldig, en dus berust de mate van omgang op de afspraken met de ex-partner.

Maak duidelijke afspraken 

Wat wordt aangeraden is om afspraken te maken die in het belang van het kind zijn. Bijvoorbeeld, als het de toekomst van het kind ten goede komt zou het beter kunnen zijn als de vaste verblijfplaats bij de vader is. Het recht op omgang kan alleen worden ontzegd door een rechter en enkel wanneer bewezen kan worden dat omgang een direct risico voor het welzijn van het kind kan zijn.