Wat is de taxatie van een woning?


Wat is de taxatie van een woning?

Wat is de taxatie van een woning?
Tijdens en na een scheiding volgt ook vaak de periode waarin de spullen verdeeld moeten worden. Bij veel scheidingen is er sprake van een koopwoning wat veel uitzoekwerk bezorgd. Vaker  wil geen van beide partners nog in het oude huis blijven wonen.

Een koophuis , wat nu?

Dit kan verschillende redenen hebben. Zo kunnen de emoties te hoog oplopen in het huis omdat het zo’n emotionele waarde heeft. Of de scheiding neemt een nare draai en het huis wordt een baken van ruzies en irritaties. Of beide partners besluiten naar een andere stad te willen verhuizen, het kan van alles zijn.

Taxatie koopwoning

Hoe dan ook, wanneer een koopwoning ‘opgedeeld’ moet worden krijgt men te maken met de onderwaarde en overwaarde. Dit wil zeggen dat een koopwoning getaxeerd moet worden en dat doet men met een taxatierapport.

Alles in het rapport
Een taxatierapport is eigenlijk niet meer dan een document waarin staat wat de marktwaarde van het huis op dat moment is. Dit kan behulpzaam zijn in vele gevallen. Zo kan het een helder idee geven van de onder- of overwaarde.

Trouwvorm; gemeenschap in goederen of onder huwelijkse voorwaarden 

Dit is weer van belang wanneer één van de twee ex-partners de ander wilt uitkopen. Ook kan het handig zijn wanneer het huis verkocht moet worden en de ex-partners graag willen weten wie wat krijgt na de verkoop. Hierbij zijn ook de huwelijkse afspraken weer van belang.

Bij huwelijkse voorwaarden zal een andere verdeling zijn opgesteld dan wanneer men trouwt in gemeenschap van goederen. Het is dus goed om hier voor het huwelijk al even over na te denken.