Mediation kosten


Mediation kosten

Is mediation hoeft niet duur te zijn
Deze vraag is niet simpel te beantwoorden. Hoe duur het mediationdeel binnen een echtscheidingsproces zal zijn hangt af van allerlei factoren. Het hangt ook af van de hoogte van je inkomen en of je in aanmerking komt voor subsidies of dat de verzekering een deel betaalt. Over het algemeen zijn er wel richtlijnen te geven over de totale kosten van mediation bij echtscheiding.

Wat je zelf kunt doen
Binnen de hele procedure van de echtscheiding kun je zelf ook veel doen. Je kunt samen met je ex-partner alvast een overzicht maken van de verdeling van de inboedel. Ook kun je vast gaan nadenken over de regeling in verband met de kinderen. Tot slot is het belangrijk dat je alle documenten, papieren en stukken bij elkaar hebt. Deze dingen kunnen je veel tijd besparen bij een mediator.

Vaste kosten bij echtscheiding
Het is belangrijk om te weten dat je de kosten van een echtscheiding eigenlijk kunt opsplitsen. Allereerst heb je de vaste kosten. Om een scheiding bij de rechtbank te bekrachtigen heb je een advocaat nodig en moet je griffierechten bij de rechtbank betalen. Ook notariskosten kunnen een rol spelen. Tot slot heb je de leges bij de gemeente. Deze kosten zijn allemaal opvraagbaar en liggen redelijk vast. Je kunt uitgaan van een bedrag rond de € 700.00 voor bovenstaande onderdelen.

Variabele kosten bij echtscheiding
Daarnaast heb je de kosten van een mediator die alle stukken kant-en-klaar aanlevert voor de rechtbank. Over die kosten kun je afspreken dat je per uur betaalt of dat je een vast bedrag afspreekt. Een groot aantal mediators hanteert een totaaltarief voor de gehele begeleiding van een echtscheiding. Je moet wel weten wat precies onder dat tarief valt. Over het algemeen kun je uitgaan van een bedrag rond de € 2500.00 tot € 3000.00 voor het hele proces bij de mediator.

Veel gestelde vragen:

 

Bekijk ook de volgende pagina’s over mediation