Eigenwoningforfait


Eigenwoningforfait

Eigenwoningforfait bij scheiden
Als je een eigen woning hebt, moet je bij dat bij de aangifte inkomstenbelasting aangeven. Dit heet een eigenwoningforfait en het bedrag dat daarvoor wordt ingevuld wordt gezien als de inkomsten die jij hebt uit je eigen woning. Dit komt vaak neer op een percentage van de WOZ-waarde van je huis. Bij een scheiding kan het invullen hiervan anders uitpakken, afhankelijk van wie er in het huis blijft wonen.

Belastingaangifte
Als jij in de woning van je ex-partner blijft wonen, dan kan diegene de woning nog 24 maanden als zijn of haar eigen woning beschouwen. Je moet de eigenwoningforfait dan zien als alimentatie en die moet je dus invullen in Box 1, onder ‘andere inkomsten’. Je ex-partner vult op de eigen belastingaangifte de eigenwoningforfait in zoals dat altijd zou gebeuren en kan vervolgens de betaalde hypotheekrente helemaal aftrekken. Na twee jaar kan dit niet meer. Dan moet je ex-partner de belastingaangifte invullen in Box 3, waar de volledige waarde van de woning moet worden ingevuld. Dit gebeurd wel onder aftrek van de hypotheekschuld.

Gezamenlijke woning
Het kan ook zo zijn dat je in het huis blijft wonen dat jullie gezamenlijk hebben gekocht. Dan geven zowel jij als je ex-partner 50 procent van het eigenwoningforfait aan. Van elkaar geef je dan het ingevulde bedrag aan als ontvangen alimentatie. Als jullie allebei de helft betalen voor de hypotheekrente, kunnen jullie die beiden gewoon aftrekken.

Geen wijzigingen
Was de woning voor de scheiding al jouw eigen bezit en is daarin niets veranderd, dan verandert er ook niets in de belastingaangifte. Je geeft dan gewoon het eigenwoningforfait aan zoals je dat altijd zou doen en je kunt de betaalde hypotheekrente volledig aftrekken. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan moet eerst geregeld worden wie de eigenaar van het huis wordt. Diegene kan vervolgens gewoon de belastingaangifte doen zoals hier is vermeld.