Hoe zit het met de (wettelijke) verantwoordelijkheid voor uw kinderen?


Hoe zit het met de (wettelijke) verantwoordelijkheid voor uw kinderen?

Hoe zit het met de (wettelijke) verantwoordelijkheid voor uw kinderen?
Een scheiding is uiteraard een zeer ingrijpende verandering voor kinderen. Ouders zijn in de periode van de scheiding vaak minder of niet bereikbaar voor het kind. Andere zaken behoeven de aandacht en het kind kan dit ervaren als negatief of dit simpelweg niet begrijpen. Ook veel ouders blijven met vragen achter, namelijk: wat is mijn verantwoordelijkheid tot mijn kind na een scheiding?

Wettelijk verantwoordelijk tot 21 jaar
De wet stelt dat iedere ouder verantwoordelijk is voor het kind tot het volgens de wet volwassen wordt. Dit is in Nederland op de 18e verjaardag, wat stelt dat iedere ouder tot die tijd zorg behoort te dragen voor het kind. Echter, financieel is een ouder verantwoordelijk voor het kind tot zijn of haar 21e verjaardag.

Omvang alimentatie tot kind 21 jaar is

Nu komt het echter ook voor dat ouders een slechte relatie opbouwen met hun ex-partner of kind. In dit geval komt het geregeld voor dat ouders niet willen betalen in de vorm van alimentatie. Wanneer dit het geval is behoort u dit te regelen via de rechter of advocaat. Het is namelijk in wet zo besloten dat men te allen tijden verantwoordelijk blijft voor het kind tot deze de leeftijd van 21 bereikt. Wat de omvang van een alimentatie bedraagt verschilt per huishoudelijk inkomen.