Wat is scheiding van tafel en bed?


Wat is scheiding van tafel en bed?

Scheiden
In de aanloop naar een scheiding toe kunnen partners vaak al beslissen niet langer samen te willen wonen. Het komt namelijk vaak voor dat een scheiding zelf wat tijd in beslag neemt en in zo’n geval kan het rust en duidelijkheid geven wanneer u even alleen bent. Om even alleen te kunnen zijn trekken vaak veel mensen tijdelijk uit de echtelijke woning om zichzelf even op een ander adres in te schrijven.

Scheiden van tafel en bed

Wanneer u op een dergelijke manier uit elkaar gaat spreekt men van scheiding van tafel en bed. In zo’n geval is men niet langer bij elkaar woonachtig. Het is een vrij klassieke benaming maar omschrijft tegelijkertijd perfect wat er gebeurt. U slaapt en eet namelijk niet meer met of bij elkaar.

Adreswijziging bij scheiding van tafel en bed

Wanneer een scheiding van tafel en bed officieel geregistreerd staat slaat dit op de adressen waarop u staat ingeschreven. Als u besluit te scheiden van tafel en bed moet dit ook worden aangegeven bij uw verhuurder of bij bank die uw hypotheek draagt. Het is namelijk belangrijk dat dit officieel wordt vastgelegd zodat er niet een plots beroep op u of uw ex-partner kan worden gedaan.

Op weg naar de echtscheiding
De scheiding van tafel en bed is vaak de eerste stap richting een echtscheiding. Het is ook raadzaam om te doen omdat het zich vaak uitwijst de eerste stap in een echtscheiding te zijn. Het geeft u overzicht en de tijd en ruimte om even al het papierwerk in rust door te lopen. U zult onder andere een echtscheidingsconvenant op moeten gaan stellen en ook even goed moeten gaan doorlopen hoe u de opgedane bezittingen gaat verdelen.