Kinderbescherming bij scheiden


Kinderbescherming bij scheiden

321857809236157

Kinderbescherming bij scheiden
Je wilt natuurlijk dat een scheiding zo goed mogelijk verloopt. Toch kan het s zodanig uit de hand lopen dat de gevolgen voor de kinderen bijna niet meer te overzien zijn. In die gevallen dan de Kinderbescherming in beeld komen. Dit betekent niet direct dat je kinderen onder toezicht komen, maar ze kunnen wel bemiddelen om ervoor te zorgen dat de situatie voor de kinderen verbetert.

Omgangsregeling
In principe gaan jij en je ex-partner een omgangsregeling aan waarin staat wie wanneer voor de kinderen zorgt. Ook wordt vastgelegd hoe de feestdagen worden verdeeld en op welke manier de verjaardag van je kind gevierd wordt.

Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan en voor veel ouders is dit een van de moeilijkste onderdelen van een scheiding. Je moet namelijk voor bepaalde periodes van het jaar je kinderen afstaan aan je ex, en daar zit je niet altijd op te wachten.

Situatie is onveilig
Een scheiding kan ook voortkomen uit een onveilige situatie. Je ex-partner heeft bijvoorbeeld problemen met een verslaving en vormt hierdoor een gevaar voor de directe omgeving. Dan komt de Kinderbescherming sowieso langs. Bij een scheiding krijgt de ouder die wel in staat is de kinderen op de voeden, de volledige voogdij.

In principe ben je dan van de Kinderbescherming af. Pas als je ex-partner weer in beeld komt in de opvoeding van de kinderen, kan de Kinderbescherming ervoor kiezen om tijdelijk toezicht te houden om er zeker van de zijn dat alles goed gaat.

Kind bij de rechter
Tijdens de scheiding krijgen kinderen boven de twaalf jaar de mogelijkheid van de rechter om zich uit te spreken over de thuissituatie. Zo kan de rechter een beter beeld krijgen van hoe het er voor staat en wordt op basis daarvan een uitspraak gedaan. Je kind kan dus aangeven zich niet veilig te voelen, bijvoorbeeld tijdens een vechtscheiding. Ook dan komt de Kinderbescherming in actie om ervoor te zorgen dat het kind in een veilige omgeving verder kan.

Veel gestelde vragen:

 

Bekijk ook de volgende pagina’s over kinderen