Advocaat of mediator


Advocaat of mediator

Verschil tussen advocaat en mediator
Hoewel zowel de advocaat als de echtscheidingsadvocaat beide zorg dragen voor een goede afwikkeling van een echtscheiding zijn er wel onderlinge verschillen. Deze verschillen zijn op het eerste gezicht niet direct herkenbaar maar het is goed om deze verschillen wel te kennen. In grote lijnen kun je wel stellen dat een mediator iets meer aandacht heeft voor de persoonlijke omstandigheden en de gevolgen van een scheiding voor de kinderen.

Mediator als relatiementor
De reden dat er momenteel wordt gesproken over een wetsvoorstel om bij een scheiding eerst een mediator in te schakelen komt voort uit het feit dat de mediator iets dieper duikt in de reden voor een echtscheiding. Het is absoluut niet zo dat je een mediator als relatietherapeut kunt zien maar daar waar bij een advocaat de droge feiten iets meer de overhand hebben kijkt een mediator meer naar de emoties van het hoe en waarom.

Advocaten als mediator
Met het aannemen van het genoemde wetsvoorstel ontstaan natuurlijk de situatie dat de echtscheidingsadvocaten een deel van hun werk zien verdwijnen richting mediators. Hierdoor is een proces op gang gekomen waarbij advocaten meer en meer ook de rol van mediator op zich nemen. In zo’n geval zal een advocaat de opleiding tot mediator volgen en als de advocaat deze opleiding met goed gevolg heeft doorlopen kan hij of zij zich advocaat en mediator noemen.

Advocaat en mediator
Deze brede samenvoeging van twee werkgebieden heeft wel tot gevolg dat een advocaat die ook mediator is het hele spectrum van een echtscheiding goed kan overzien. Bij deze advocaat en mediator is vrijwel alle kennis in huis die een echtscheiding goed kunnen begeleiden. Daar waar een mediator nog wel eens de hulp van een advocaat nodig heeft vanwege officiële stukken is dat bij de mediator die ook advocaat is een stuk gemakkelijker.

Veel gestelde vragen:

Bekijk ook de volgende pagina’s over mediation