Huurhuis


Huurhuis

Scheiden en huren: wie krijgt het huis?
Als jullie tijdens het huwelijk in een huurhuis woonden, dan hoeft er in de scheiding veel minder geregeld te worden dan bij een koophuis. Jullie mogen zelf bepalen wie er blijft wonen en er hoeft geen rekening te worden gehouden met het type huwelijk dat jullie gesloten hadden. Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen, het maakt geen verschil in wie er in het huis blijft wonen.

Tenaamstelling huurcontract
Als jullie samen huren is er altijd één hoofdhuurder. De andere betalende bewoners zijn dan medehuurders. Het maakt overigens niet uit of jouw naam wel of niet onder het huurcontract staat. Als jij in de woning blijft wonen, hoeft alleen de tenaamstelling van het huurcontract aangepast te worden, zodat je ex-partner niets meer met de woning te maken heeft.

Wanneer naar de rechter
Jullie proberen in eerste instantie zelf de verdeling zo goed mogelijk in orde te maken, maar het kan zijn dat jullie het over het huis niet eens kunnen worden. Dan moet de rechter uitspraak doen. Die gaat dan bepaalde afwegingen maken om te kijken wie het meeste recht heeft om in het huis te blijven wonen. Als jullie bijvoorbeeld kinderen hebben, kijkt de rechter wij welke ouder zij de meeste tijd doorbrengen. Die zal vervolgens de woning toegewezen krijgen. Als jullie geen kinderen hebben, zal de rechter naar andere aspecten kijken om te bepalen wie er mag wonen.  Naar de rechter stappen is natuurlijk een vrij extreme stap. Je kunt dit voorkomen door een bemiddelaar in te schakelen die jullie helpt de knoop door te hakken.

Nieuwe huurwoning zoeken
Als jij degene bent die de woning moet verlaten, is het fijn als je zo snel mogelijk een nieuw huis vindt. Bij de woningbouw kun je vanwege je scheiding een urgentieverklaring krijgen waardoor je minder lang op de wachtlijst hoeft te staan. Hou er wel rekening mee dat je een urgentieverklaring niet zomaar krijgt. Puur onenigheid tussen jou en je ex is voor de woningbouw niet voldoende.

Veel gestelde vragen:

Bekijk ook de volgende pagina’s over woning