Kinderconvenant


Kinderconvenant

De kinderconvenant
Een scheiding brengt heel wat teweeg in een gezin. De ouders gaan wellicht na een moeilijke periode dan toch uit elkaar, of het komt voor één van hen als een ongelooflijk schok. Hoe men het ook draait, het gaat hoe dan ook een groot effect hebben op de kinderen die middenin de scheiding staan. Zij zullen ook na de scheiding vaak heen en weer worden gereden en worden onderdeel van het zogeheten ouderschapsplan waar de ouders allebei deel van uitmaken.

Verplichting 

Ook wanneer de relatie tussen de ouders dusdanig bekoeld is, zijn zij het de kinderen verplicht om hen te voorzien van zorg tot zij 21 jaar zijn. Dit maakt het voor kinderen soms erg lastig om emotioneel te kunnen schakelen tussen beide ouders, zeker wanneer zij niet goed ingelicht worden door de ouders zelf. Om hen hierbij te helpen kan men gebruik maken van een kinderconvenant. Dit is in essentie hetzelfde als het ouderschapsplan, maar hierbij zijn de deftige zinnen en dure woorden omgezet naar begrijpelijke taal zodat ook de kinderen er iets aan hebben.

Op basis van onderzoek
Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen ten tijden van een scheiding vooral behoefte hebben aan duidelijkheid en veiligheid. Deze kunt u alleen als ouder geven, en bent u tot zekere hoogte ook verschuldigd aan uw kind. Wees daarom niet bang om de afspraken die u maakt met uw ex-partner ook te bespreken met uw kind. U zult merken dat er direct meer begrip ontstaat, en dat de kinderen er op latere leeftijd ook veel meer aan zullen hebben.

Er is weinig zo destructief voor het welzijn van een kind als voorgelogen worden door mensen die ze het meest vertrouwen. Het opstellen van een kinderconvenant kan uiteraard door uzelf worden gedaan maar aangeraden wordt om een specialist hierbij in de arm te nemen. Iemand die de denkwijze van kinderen goed begrijpt.