Sociale Huurwoningen


Sociale huurwoningen

5665

Urgentie sociale huurwoning bij scheiding
Een van de eerste dingen die je wilt doen als je gaat scheiden, is een eigen woning vinden. Het neemt veel spanning weg en zowel jij als je ex-partner kunnen afstand van elkaar gaan nemen. Dit kan er vooral voor zorgen dat de spanningen tussen jullie niet nog verder oplopen en dit is fijn, want de scheidingsprocedure zal dan veel soepeler verlopen. Als je vanwege geldnood een sociale huurwoning zoekt, kom je op een wachtlijst. Als je echter in scheiding ligt, kun je een urgentiestatus krijgen waardoor je eerder in aanmerking komt voor een woning.

Hoe werkt het
Je kunt bij de woningbouw aantonen dat je scheiding is aangevraagd. Hiermee bewijs je dat je daadwerkelijk in scheiding ligt. Vervolgens kan de urgentieprocedure in gang worden gezet. Hou er wel rekening mee dat je vaak pas een urgentiestatus krijgt als de scheiding helemaal rond is, maar die voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Laat je daarom goed informeren, zodat je niet teleurgesteld bent als het allemaal wat langer duurt.

Voorwaarden urgentie
Een urgentiestatus krijg je niet zomaar, ook niet als je in scheiding ligt. De woningbouw wil namelijk weten of je echt weg moet uit je huidige woning. Als jij en je partner namelijk nog prima door één deur kunnen, dan ziet de woningbouw geen reden om het proces te versnellen en kom je net als ieder ander op de wachtlijst.

Jij en je kind(eren) 

Je kunt wel een urgentiestatus krijgen als jij met je kind noodgedwongen de woning moet verlaten waar jullie daarvoor hebben gewoond. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je er werk van hebt gemaakt om dat te voorkomen

Financiële achteruitgang 

Een andere reden om een urgentiestatus te krijgen is een plotselinge financiële achteruitgang. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je partner de kostwinner was van het gezin. Ook als de thuissituatie met je ex-partner niet meer gezond is, kun je voorrang krijgen op de wachtlijst. Daar geldt ook weer bij dat je dit moet kunnen aantonen.

Veel gestelde vragen:

Bekijk ook de volgende pagina’s over woning