Hoe vaak zijn de kinderen bij de andere ouder?


Hoe vaak zijn de kinderen bij de andere ouder?

De omgangsregeling: hoe vaak zijn de kinderen bij de andere ouder?
Na een scheiding ontstaat vaak de vraag hoe men dit met de kinderen moet bespreken of hoe de kinderen ten midden van de ongeregeldheden worden behandeld. Om te voorkomen dat er voor de kinderen onduidelijkheden ontstaan is het belangrijk dat u en uw ex-partner hierom een ouderschapsplan opstellen.

Omgangsregeling 

In een ouderschapsplan komt allerlei informatie te staan. Onder andere wanneer u en uw ex-partner de kinderen zien, maar ook hoe lang de kinderen bij één van de twee zullen verblijven. Dit is belangrijk omdat het eventuele onenigheid en conflicten in de toekomst zal voorkomen. In een omgangsregeling, oftewel bezoekregeling, staan alle afspraken over de omgang met de niet-verzorgende ouder.

De verzorgende ouder

De verzorgende ouder in deze context is de ouder die de meest zorg- en opvoedingstaken op zich neemt met betrekking tot het kind. De omgangsregeling kan vorm worden gegeven door u en uw ex-partner zelf. Op deze manier kunt u bepalen wat u het beste acht voor uw kind.

Leeftijd van kind in acht nemen
Zo is het dus van u en uw ex-partner afhankelijk wanneer het kind bij welke ouder is. Komt u er samen niet uit dan zal de rechter bepalen hoe de omgangsregeling eruit komt te zien. Bij een omgangsregeling is niet enkel van toepassing wie wanneer het kind ziet. Wat u er ook in op kunt nemen is de manier waarop het kind wordt gehaald, gebracht en ontvangen.

De leeftijd van het kind 

Neem ook de leeftijd van het kind in acht. Wanneer het om jongere kinderen gaat zal een uitgebreidere omgangsregeling lastig blijken. Wat u en uw ex-partner echter altijd voorop moeten blijven stellen is het belang van uw kinderen. Te veel heen en weer gesleep is nooit aan te raden, en u behoort altijd te denken aan wat het beste is voor uw kinderen. Wanneer zij ouder worden kunnen zij wellicht ook meepraten over de omgangsregeling.