Ouderverstoting


Ouderverstoting

Ouderverstoting: een vorm van kindermishandeling
Dat je na een scheiding niet meer op goede voet staat met je ex-partner, valt tot op zekere hoogte te begrijpen. Jullie zijn immers niet voor niets uit elkaar gegaan. Toch kunnen de zaken soms vreselijk uit te hand lopen en daarmee kun je veel schade aanrichten. Een veelvoorkomend probleem zijn ouders die elkaar zwartmaken tegenover de kinderen. Dit wordt ouderverstoting genoemd en dit wordt beschouwd als een vorm van kindermishandeling.

Kind moet kiezen
Kinderen worden best vaak in een scheiding als machtsmiddel ingezet om bepaalde zaken af te dwingen. Dit is absoluut schadelijk voor je kind en daarnaast vreselijk oneerlijk. Het kind is al slachtoffer van de scheiding en zou verder volledig buiten schot moeten blijven. Bij ouderverstoting gaan ouders zo ver dat ze hun kind manipuleren zodat ze hun andere ouder niet meer willen zien. Dit gebeurt nogal eens als de gesprekken over de omgangsregeling niet gaan zoals gewenst.

Klachten bij je kind
Bij ouderverstoting kunnen klachten optreden bij je kind, die ook wel syndroom ouderverstoting worden genoemd. Je kind kan zowel geestelijke als fysieke klachten krijgen, die vooral op latere leeftijd een probleem gaan vormen. Je kunt hierbij denken aan bindingsangst en algehele vertrouwensproblemen naar mensen toe. Daarnaast plaats jij je als ouder in een positie van slechterik, terwijl jij de veilige en betrouwbare basis voor je kind zou moeten vormen.

Omgang herstellen
Om je kind te helpen bij het verwerken van ouderverstoting, is het soms noodzakelijk om weer contact te leggen met je ex-partner. Er wordt geadviseerd om dit met een tussenpersoon te doen. Als er weer contact is kunnen bepaalde zaken worden uitgepraat en kan de relatie tussen ouder en kind weer hersteld worden. Buiten dit alles kan er aangifte tegen je gedaan worden als je je schuldig maakt of hebt gemaakt aan ouderverstoting. Je kunt hiervoor een werkstraf of een geldboete krijgen.

Veel gestelde vragen:

 

Bekijk ook de volgende pagina’s over kinderen