Jullie hebben samen een koophuis, hoe zit dat als u gaat scheiden?


Jullie hebben samen een koophuis, hoe zit dat als u gaat scheiden?

Jullie hebben samen een koophuis, hoe zit dat als u gaat scheiden?
Een van de meest pijnlijke zaken om te bepalen na een scheiding is wie er in de woning blijft wonen van u samen. Een huis heeft herinneringen en een enorme emotionele waarde, omdat het een deel van uw leven is geworden. Tegelijkertijd is het ook niets meer dan een object, iets van waarde. En de waarde moet worden verdeeld wanneer men gaat scheiden.

Wie blijft er wonen in het koophuis?

Vaak kunnen koppels in het begin bepalen wie er tijdelijk in het koophuis blijft wonen. Wanneer dit niet het geval is zal een rechter zich over deze kwestie buigen en kijken naar zowel de financiële situatie als de noodzaak van beide partijen om er te blijven wonen. Wanneer men in gemeenschap van goederen is getrouwd dan is het verdelen van de waarde simpel. Namelijk dat ieder de helft krijgt. Bij de verdeling van een koophuis spreekt men vaker dan niet van overwaarde of onderwaarde. Dit betekent de waarde die erbij, of eraf is gegaan sinds de koop van het huis.

Ieder zijn deel
Wanneer er een overwaarde ontstaat behoort men de winst met elkaar te moeten delen. Is er sprake van onderwaarde dan draagt ieder verantwoordelijkheid voor het betalen van de helft van de schuld. Wanneer men op huwelijkse voorwaarden is getrouwd is van tevoren bepaald wat wiens bezit is, en wat als gemeenschappelijk wordt beschouwd.

Eigen deel of de ander uitkopen?

Stel dat de woning van u is, dan heeft u recht op de overwaarde. Maar, wanneer deze overwaarde is bereikt door gezamenlijke investeringen dan behoort deze verdeelt te worden. Dan valt de waardestijging namelijk onder het vermogen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Dit behoort verdeeld te worden. Wanneer u graag volledig zeggenschap over de woning wilt krijgen kunt u altijd nog ervoor kiezen uw ex-partner uit te kopen. Let er wel op dat dit altijd in goed overleg moet gaan en financiële middelen daartoe direct voor handen moeten zijn.