Een goede mediator


Een goede mediator

Wat maakt iemand een goede mediator?
De allerbelangrijkste eigenschap van een mediator is het kunnen luisteren. Door goed te luisteren zal een mediator op basis van gesprekken precies in kaart kunnen brengen waar bepaalde moeilijkheden liggen. Sterker nog, juist door het verhaal van beide partners kan een mediator vaak beter de oorzaak van een echtscheiding  uitlichten. Dat kan voor beide ex-partners maar pook zeker voor het proces als smeerolie dienen waardoor het hele traject van echtscheiding vlotter kan worden afgehandeld.

De mediator weet het
De kennis en kunde van een mediator is na het kunnen luisteren de basis voor een echtscheidingsplan. Door de opleiding en natuurlijk door de ervaring weet de mediator precies welke stappen moeten worden gezet. Dat zijn stappen waarvan de ex-partners geen kijk op hebben omdat het hier wel een specialisme betreft. Daarnaast zijn beide ex-partners natuurlijk nog met een acceptatieproces bezig wat een nuchtere kijk op de dingen in de weg kan staan. De mediator versoepelt dat proces.

De zakelijke kant van de mediator
Bij een scheiding komen emoties kijken maar uiteraard ook veel praktische zaken. Die praktische zaken hebben altijd een persoonlijke achtergrond en kunnen voor beide of een van beide ex-partners confronterend zijn. De mediator zal zich weliswaar verdiepen in die persoonlijke aspecten maar zal ok altijd een zakelijke kijk op de zaak behouden. Dat kan door de onafhankelijk van de mediator. Deze eigenschap wordt uitgebreid getraind en jaarlijks op niveau gehouden.

Doorpakken moet af en toe
Hoe vlotjes een echtscheidingsproces ook verloopt, er zal altijd een punt komen waarbij een soort van patstelling ontstaat. Dan moet er worden opgetreden door de mediator om die patstelling te doorbreken. De mediator zal min of meer een bepaalde keuze afdwingen waarbij de mediator rekening houdt met de belangen van beide ex-partners. De ex-partners moeten wel het vertrouwen hebben in de mediator dan de juiste keuzes worden gemaakt.

Veel gestelde vragen:

Bekijk ook de volgende pagina’s over mediation