Kosten scheiding


Kosten scheiding

De kosten van een scheiding
Het is heel moeilijk om vooraf in te schatten wat de kosten van een scheiding zijn. Het hangt af van de situatie waarin het echtpaar uit elkaar gaat. Ook als er een bedrijf in het spel is kunnen de kosten aanzienlijk oplopen. Het bepalen van de waarde van alle bezittingen is lastig. Natuurlijk kan het zijn dat beide partijen in goed overleg uit elkaar gaan en dan mag men uitgaan van een bedrag van € 3000,00 dat moet worden uitgegeven voor de scheiding. Veel advocatenkantoren hanteren dit bedrag als niet-bindende richtlijn.

Kosten advocaat
Een advocaat kan de hele procedure voor je afhandelen. Het is vaak een kwestie van afspraken op papier zetten, dat noemen we het scheidingsplan, en de nodige stukken inleveren bij de Rechtbank. Sommige advocatenkantoren hebben speciale tarieven voor zogenaamde simpele scheidingen. Kosten kunnen ook worden bespaard als beide partijen dezelfde advocaat in de hand nemen. Dat is niet ongebruikelijk en indien de scheiding in harmonie plaatsvindt is dat ook zeker aan te raden.

De kosten bij de Rechtbank
Een scheiding moet wettelijk worden vastgelegd en dat gebeurd op de Rechtbank. Daar zijn griffiekosten aan verbonden maar die zullen niet boven de € 400,00 uitstijgen. Zeker niet als het scheidingsplan gezamenlijk wordt ingediend. In zo’n geval hoeft de rechtbank zich niet te buigen over de inhoud van het plan en is een formele procedure voldoende.

De kosten bij de gemeente
Ook bij de Gemeentelijke Basis Administratie moet een en ander worden aangepast in verband met de scheiding. Beide echtelieden moeten worden uitgeschreven als gehuwden. Met de stukken van de Rechtbank in de hand kan die wijziging worden aangevraagd bij de gemeente. Maar daar moeten dan wel administratiekosten over worden betaald. Dat worden de leges genoemd. Die kosten liggen rond de € 50,00, afhankelijk van de gemeente.

Bekijk ook de volgende pagina’s over de kosten