Wat kan ik doen als ik mij zorgen maak om een kind in een vechtscheiding?


Wat kan ik doen als ik mij zorgen maak om een kind in een vechtscheiding?

Wat kan ik doen als ik mij zorgen maak om een kind in een vechtscheiding?
Wanneer ouders in scheiding liggen kan het een kind extra zwaar vallen. Jaarlijks maken zo’n 57.000 kinderen een scheiding van dichtbij mee en helaas is het voor sommigen van hen een heftige en emotionele ervaring. Een vechtscheiding kan het gevolg zijn van verschillende factoren.

Emotionele welzijn van het kind

Zo kan er een reden of aanleiding tot de scheiding zijn die diep gaat en de andere ouder zeer veel pijn berokkend heeft. Dit kan ertoe leiden dat er in het scheidingsproces hevige ruzies ontstaan die een direct gevolg hebben op het emotioneel welzijn van de kinderen. Om te voorkomen dat een kind teveel schade oploopt tijdens een vechtscheiding zijn is het belangrijk dat u uzelf altijd weet te distantiëren van de situatie om de belangen van het kind te zien. Wees zo volwassen om uw eigen problemen even opzij te zetten wanneer het draait om het kind en maak deze geen onwillige partij in de ruzies. Een kind een kant laten kiezen of forceren kan op latere leeftijd nare gevolgen hebben.

Laat de kinderen er niet de dupe van zijn
Een vechtscheiding kan heilzaam zijn, op ieders eigen manier. Maar wanneer u doorkrijgt dat het kind er de dupe van wordt en bijvoorbeeld door uw ex-partner of door uzelf wordt ingezet als oogappel of twistappel, dan raden wij u aan hulp te zoeken bij een derde partij. Deze partij kan optreden als bemiddelaar en de belangen van het kind voorop stellen.

Scheiden is een recht maar het blijft echter te allen tijden de plicht van u en uw ex-partner om voor het kind te zorgen en het leven van hen na de scheiding heel te laten.