Kinderen


Kinderen

Begeleiding kinderen bij scheiden
Scheiden is nooit leuk, maar als er kinderen in het spel zijn, is er veel waar jij als ouder rekening mee moet houden. Op de eerste plek is de scheiding zelf al een behoorlijke klap voor de kinderen en als zij gedurende het proces niet goed begeleid wordt, kunnen zij daar in de toekomst nog behoorlijk last van krijgen.

Help je kind
Hoe je kind op de scheiding reageert is compleet afhankelijk van de leeftijd, maar ook het karakter. Sommige kinderen kunnen er beter mee omgaan dan anderen. Je kunt best verwachten dat je kind grenzen gaat opzoeken, want er is veel woede en verdriet. Soms is het dan beter om ze gewoon even te laten gaan, dan dat je ze gaat corrigeren. Als ze hun emoties moeten gaan opkroppen, dan is dat helemaal niet goed voor de verwerking van de scheiding.

Zet ze niet voor een keuze
Kinderen kunnen tijdens de scheiding het gevoel krijgen dat ze een keuze moeten maken tussen één van hun ouders. Het is dan heel erg belangrijk om ze duidelijk te maken hoe het er in de toekomst uit gaat zien. Als jullie allebei voor de kinderen blijven zorgen, dan moet het voor je kind duidelijk zijn dat ze geen keuze hoeven maken. Dit ligt natuurlijk anders als de scheiding noodzakelijk is omdat één van de ouders niet in staat is om het kind op de voeden. In dat geval moet je je kind goed uitleggen wat er gaande is.

Blijf met ze praten
Communicatie is het allerbelangrijkste in een scheiding. Praat met je kinderen over wat er allemaal te gebeuren staat, zodat ze niet voor onverwachte veranderingen komen te staan. Op deze manier kunnen ze zichzelf ook beter voorbereidingen op de toekomstige gezinssituatie en kunnen ze ook al gaan aangeven waar ze zich zelf het fijnst bij voelen. Mocht het tijdens de scheiding erg zwaar voor je zijn om dit allemaal te doen, dan is het geen slecht idee om iemand in te schakelen die je kinderen begeleid in het hele proces. Dit kan een kinderpsycholoog zijn, maar ook een bekende, zoals een familielid. Dit is ook weer geheel afhankelijk van hoe je kind hierin staat.

In Nederland zijn er verschillende instanties die helpen bij het begeleiding van een scheiding zodat deze zo min mogelijk nare gevolgen voor de kinderen hebben. In het volgende filmpje is te zien hoe een jeugdhulp instantie in Amsterdam dit doet.

Veel gestelde vragen:

Bekijk ook de volgende pagina’s over kinderen