Op welke manieren kan ik scheiden?


Op welke manieren kan ik scheiden?

Op welke manieren kan ik scheiden?
Scheiden is nooit een plezierig iets om te ondernemen. Het kost veel mensen veel moed, veel verdriet en ontiegelijk veel energie om er doorheen te komen. Toch is het vaker dan niet de juiste weg om te bewandelen. Het is voor veel mensen de enige overgebleven manier om ergens uit te kunnen komen en het leven weer op te pakken zoals ze dat zelf het liefst hadden gewild.

Er zijn natuurlijk de klassieke varianten maar nu het moderne leven en de modernere omgangsvormen meer en meer toestaan lijkt dit ook een beetje een wazig gegeven te worden. Toch blijven er maar twee eigenlijke vormen van scheiden.

  • Zo is er het scheiden van tafel en bed, waarbij de één uit huis trekt en op een nieuw adres woonachtig wordt. In dit geval zijn de twee voor de burgerlijke stand nog steeds getrouwd maar hebben zij niet langer een verantwoordelijkheid voor andermans spullen of zeggenschap over de financiële tegoeden van de ander.
  • De tweede vorm is de echtscheiding zelf. Hier wordt eigenlijk alles definitief van elkaar gescheiden. Een echtscheidingsconvenant wordt opgesteld, de rechter neemt een besluit en binnen betrekkelijke tijd zijn de twee partijen ook voor de wet en burgerlijke stand niet langer getrouwd. Het is voor veel mensen eigenlijk de vorm van scheiden maar kan alleen door een rechter als rechtsgeldig doen worden verklaard. Dit gebeurd nadat deze de documenten heeft kunnen overzien waarin men uiteenzet wat de scheiding inhoudt. De verzamelnaam voor deze documenten is echtscheidingsconvenant, en hier staan onder andere het ouderschapsplan in wanneer er sprake is van kinderen. Een echtscheiding is in principe de laatste stap dat een stel moet nemen wanneer zij definitief uit elkaar willen gaan.