Vakantie- en feestdagenregeling


Vakantie- en feestdagenregeling

­­

Vakantie- en feestdagenregeling bij scheiden
Bij een scheiding moet er veel geregeld en vastgelegd worden. Zo ook de omgangsregeling met de kinderen. Dit wordt vaak schriftelijk vastgelegd. Met je ex-partner spreek je af wie wanneer de kinderen heeft. Voor de vakanties en feestdagen is het vaak wat lastiger om dit te regelen, want je wilt als ouder het liefst je kinderen op alle feestdagen zien.

Hou het eerlijk
Voor de kinderen is het een eerlijke oplossing als ze de helft van de schoolvakanties bij de ene ouder en de andere helft bij de andere ouder zijn. In de zomervakanties wordt dan vaak afgesproken dat je ze maximaal twee weken mee op vakantie mag nemen, zodat je ex ze ook nog mee kan nemen. Je kunt de schoolvakanties voor meerdere jaren vastleggen, maar je kunt het ook iedere kalenderjaar apart plannen.

Feestdagen
Feestdagen zijn vaak lastig te verdelen, vooral als het gaat om kerst. Het valt dan mee dat er twee kerstdagen zijn waaruit je kan kiezen. Als het zo uitkomt kun je de feestdagen ook verdelen volgens de al vastgestelde omgangsregeling, maar soms moet er een beetje geschoven worden. Met oud en nieuw is het verstandig om daar duidelijke afspraken over te maken. Het ene jaar bij de ene ouder en het volgende jaar bij de ander. Dat kan vervelend zijn, maar het is voor de kinderen het eerlijkst.

Verjaardagen
De beste uitkomst hierin is om het samen te vieren. Als jullie nog makkelijk samen door één deur kunnen, dan moet je je kind het geluk gunnen om zijn of haar verjaardag met beide ouders te vieren. Spreek vooraf af waar het gevierd wordt. Dit kan ook al via de omgangsregeling vastliggen, maar je kunt er voor kiezen dat je kind het ene jaar bij de ene ouder en het andere jaar bij de andere ouder slaapt.

Veel gestelde vragen:

 

Bekijk ook de volgende pagina’s over kinderen