Inboedel verdelen


Inboedel verdelen

Wat betekent de inboedel verdelen?
Een huwelijk kan voltrokken worden in verschillende vormen. Hiervan zijn er twee het meest bekend, namelijk het trouwen in gemeenschap van goederen en het trouwen onder huwelijkse voorwaarden. In beide gevallen heeft het een ander effect op hoe u overeen komt de spullen van het huis te delen, alsook de financiële zaken.

Wanneer u trouwt in gemeenschap van goederen verdeelt u eigenlijk alles exact door de helft. Dit geldt zowel voor het spaargeld als de schulden en zowel voor een stoel als voor het gasfornuis. U deelt samen in het leven, dus ook samen in al uw bezittingen.

  • Trouwen onder huwelijkse voorwaarden

Wanneer u trouwt in huwelijkse voorwaarden maakt u op voorhand duidelijke afspraken over wat van wie is. U kiest ervoor wat precies van wie is maar ook over wie welk recht heeft op welke inkomsten. Dit is gebruikelijk bij mensen met een eigen onderneming zodat zij zich tegen financieel verlies kunnen beschermen wanneer er een scheiding in werking wordt gezet. Waar het ook effect op heeft is het verdelen van de inboedel. Inboedel verdelen treedt op wanneer men besluit te scheiden.

Vorm is alles
Tijdens het inboedel verdelen is de vorm waarin men is getrouwd zeer belangrijk. Men moet namelijk direct kunnen herleiden wat van wie is om enige onenigheid te kunnen voorkomen. Ook helpt het om ervoor te zorgen dat er geen onrechtmatige aanspraak kan worden gemaakt op bepaalde dingen.

Wanneer u trouwt in gemeenschap van goederen zou u ervoor moeten zorgen dat u beiden op een gelijk bedrag uit komt. Dit kan onmogelijk blijken, in dat geval wordt aangeraden om er zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen. Het is een pittige opdracht, gegeven, houdt daarom altijd uw huwelijksvorm in de buurt. Ook kunt u ervoor kiezen het gezamenlijk inkomen wat verdient is tijdens het huwelijk, gelijk te verdelen ongeacht de vorm.