Partner uitkopen


Partner uitkopen

091203142418

Partner uitkopen bij scheiding
Bij een scheiding is het huis een van de grote bezittingen waarover beide partijen het eens moeten worden. Vaak is het gezamenlijk aangeschaft en daarnaast heeft het voor veel mensen ook emotionele waarde. Als je in je huis wilt blijven wonen, komt het vaak voor dat jij je ex-partner moet uitkomen. Hier komt wel het een en ander bij kijken.

De opties
Jullie kunnen ervoor kiezen om het huis te verkopen. Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd houdt dat in dat jullie na de overkoop ieder de helft van de overwaarde van het huis ontvangen. Als het huis is gedaald in waarde, krijgen jullie ieder de helft van de schuld die overblijft. Als je in het huis kunt en wilt blijven wonen, moet jij je partner uitkopen zodat zij alsnog de helft van de overwaarde krijgen waar zij recht op hebben.

Waar rekening mee houden
Het uitkopen van je ex is in twee veel voorkomende gevallen verplicht: als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, of als je ex heeft bijgedragen in de investering voor het verbeteren van het huis. Dat laatste geval is van toepassing als jullie onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd en het huis van jou is gebleven. Als je partner dan heeft bijdragen aan de waarde-verhoging van het huis, dan heeft hij of zij recht op een deel daarvan, ondanks dat diegene geen eigenaar is.

Uitkopen
Als jullie voor het uitkopen kiezen, dan betaal jij je ex een bepaald bedrag. Het gaat hier om de helft van de waarde dat het huis meer waard is dan de vastgestelde hypotheek. Je kunt dat bedrag vanuit spaargeld opbrengen, maar je kan ook de hypotheek verhogen. In dat laatste geval moet je wel rekening houden met de verscherpte regels rondom hypotheken en huizenbezitters die gaan scheiden. De bank gaat namelijk een nieuwe berekening maken omdat er nu vanuit één inkomen wordt afgelost.

Veel gestelde vragen:

Bekijk ook de volgende pagina’s over woning