Akte van berusting


Akte van berusting

Akte van berusting: wat moet je weten tijdens je scheiding

Het besluit om uit elkaar te gaan is nooit iets wat je zomaar even doet, zeker als er echt een scheiding ingediend moet worden. In principe kan alles heel makkelijk geregeld worden. Nadat de rechter uitspraak heeft gedaan over het verzoek tot scheiden, moet je samen met je ex-partner de akte van berusting ondertekenen en opsturen. Hiermee geef je beiden aan het eens te zijn met de scheiding.

Gemeentelijke administratie
De akte van berusting wordt door een advocaat opgesteld en na ondertekenen verstuurd naar de gemeente waarvoor je bent getrouwd. Als zowel jij en je ex-partner de akte ondertekenen, dan kan de scheiding meteen worden doorgevoerd in de gemeentelijke administratie. Na de uitspraak van de rechter heb je nog drie maanden om in beroep te gaan, dus pas na het verstrijken van die tijd kan de akte worden ondertekend.

Toch niet ondertekenen
Mocht je de akte hebben ondertekend en hier toch op terug willen komen, dan kun je in hoger beroep. Hier zijn wel een paar regels aan verbonden. Zo moet je kunnen aantonen dan je onder dwang je handtekening hebt gezet. Ook kan het zijn dat je incorrect bent geïnformeerd, ook dan kun je in hoger beroep. Puur in hoger beroep gaan omdat je achteraf liever geen handtekening had gezet, kan dus niet.

Verlopen termijn
Het is heel belangrijk dat de akte van berusting op tijd wordt ondertekend en ingediend. Als dat niet binnen zes maanden na de uitspraak van de rechter gebeurt, wordt je huwelijk niet ontbonden. In dat geval moet de hele scheiding weer opnieuw worden aangevraagd. Dit kan niet alleen emotioneel heel vervelend zijn, maar je hebt er ook extra kosten aan. Zo moet je de advocaat weer opnieuw betalen en je moet je ex-partner weer zien bij de rechter.