Fusiegezin


Fusiegezin

Het nieuwe gezin na een huwelijk
Na de ingrijpende en emotionele periode van de echtscheiding pak je het leven weer op. Het leven vindt zijn voortgang en ook zelf kom je tot rust. Maar als mensen zijn we altijd op zoek naar geborgenheid. Het kan dus voorkomen dat je na je huwelijk iemand tegenkomt met wie je wel verder wilt. De nieuwe partner geeft het leven weer inhoud en dat wil je vasthouden. Maar hoe moet dat dan met de kinderen?

Kinderen in een nieuw gezin
Als je kinderen uit een huwelijk hebt en je vind een nieuwe liefde die ook kinderen heeft dan volgt een samensmelting van twee gezinnen. Dan kan op de eerste plaats omdat je dingen samen gaat doet maar het kan ook dat je besluit om samen onder een dak te gaan leven. Het fusiegezin os dan ontstaan en vormt nu een samengesteld gezin.

De leeftijd van de kinderen
Ineens met andere kinderen in een huis wonen met een ouder die een andere liefde heeft gevonden is een best flinke ingreep in het leven van de kinderen. Natuurlijk is het afhankelijk van de leeftijd van de kinderen maar als die leeftijden een beetje bij elkaar liggen dan ligt het toch gevoelig. Je krijgt er immers ineens een broertje of zusje bij die je broertje of zusje helemaal niet is. Over het algemeen reageren kinderen loyaal naar hun ouders in dit soort gevallen maar het blijft dan belangrijk om gezamenlijk af en toe te praten over de nieuwe situatie en over wat er wel en wat er niet goed gaat.

Valkuilen van het fusiegezin
Een fusiegezin zal veel dynamiek in het samengestelde gezin brengen en dat kan heel goed werken. Er is een valkuil die wel goed in de gaten moet worden gehouden en dat heeft te maken met de opvoeding. Te verschillende gezinnen kennen ook twee verschillende opvoedkundige methodes en afspraken en die moeten nu wel worden samengevoegd. Daar met door de ouders wel eenheid in worden gezocht.

Veel gestelde vragen:

 

Bekijk ook de volgende pagina’s over kinderen