Scheiding aanvragen


Scheiding aanvragen

8912306752895361

De scheiding aanvragen
Met een verzoekschrift van jezelf en je ex-partner kun je samen via een advocaat de scheiding aanvragen bij de rechtbank. Daarmee is het huwelijk beëindigd. Deze vorm is snel maar kan alleen als beide ex-partners het eens zijn over de voorwaarden. Als er onenigheid is over voorwaarden dienen beide ex-partners allebei een advocaat in de hand te nemen. Ook als het verzoek tot scheiding van slechts een partner komt zal het langer duren omdat de andere partner dan verweer kan voeren.

De rechter beslist
De rechter zal beslissen of het huwelijk kan worden ontbonden. Als beide partijen het helemaal eens zijn zal de rechter snel beslissen. Als er kinderen betrokken zijn en het ouderschapsplan is correct opgesteld zal er geen probleem zijn. Maar indien een bepaalde partij een andere mening zal de rechter zich hierover buigen en een zorgvuldige keuze maken. De rechter kan ook kinderen tussen de 12 en 18 jaar om hun mening vragen als hij dat nodig vindt.

Versneld scheiden
Hoewel de mogelijkheden van flitsscheidingen de laatste jaren zijn beperkt is het wel degelijk mogelijk om binnen twee weken te scheiden. Dat kan echter alleen als aan kan worden getoond dat de scheiding werkelijk noodzakelijk is. Alleen als de situatie anders en nijpender is dan is soortgelijke andere gevallen kan een flitsscheiding worden uitgesproken.

Mediation voor de aanvraag
mediation geeft je de mogelijkheid om alles wat voor en tegen een scheiding pleit nog eens op een rijtje te zetten en om alles nog eens goed door te nemen. Het beëindigen van een huwelijk is een ingrijpend besluit waarover goed moet worden nagedacht. De hulp van een mediator kan essentieel maar ook heel rustgevend en vertrouwd zijn. De onafhankelijke kijk van de mediator op de hele zaak kan veel problemen in de toekomst bij voorbaat oplossen.

Veel gestelde vragen:

 

Bekijk ook de volgende pagina’s over subsidie