Alimentatie aanvragen


Alimentatie aanvragen

bann1111223213123412445125

Alimentatie aanvragen
De hoogte van een eventuele alimentatie staat niet exact vast. Het heeft te maken met draagkracht en de mate waarin een aanvulling op de kosten voor levensonderhoud nodig is. Bij een scheiding kunnen beide partijen zelf bepalen hoe ze de alimentatie gaan betalen. Zeker als er sprake is van een scheiding in harmonie hoeft de alimentatie geen problemen op te leveren. Maar dat is niet altijd zo.

Alimentatie regelen via mediator
Mocht je er niet komen met je ex-partner wat betreft de hoogte van de alimentatie dan kun je naar een mediator gaan. Een mediator kan door middel van richtlijnen en wettelijke regels precies bepalen hoe hoog de alimentatie is. Op basis hiervan kan dan de alimentatie worden bepaald. De mediator laat deze afspraken en de hoogte van de alimentatie dan vastleggen.

Als de rechter de alimentatie bepaalt
Als het echt een probleem is om samen of met behulp van een mediator of scheidingsadvocaat de hoogte van de alimentatie te bepalen, dan kan de stap naar de rechter worden gemaakt. Daarvoor heb je in alle gevallen wel een advocaat nodig. De Rechter gaat dan uitgebreid onderzoeken wat de behoefte van de ene partij is en wat de draagkracht van de andere partij is. Een rechter zal op individuele basis dan een alimentatiebedrag vaststellen.

Wijzigen van alimentatie
Door gewijzigde omstandigheden kan het voorkomen dat een van beide ex-partners het alimentatiebedrag wil wijzigen. Dat kan zijn omdat de draagkracht van de alimentatiebetaler is gewijzigd doordat et inkomen lager is geworden. Het kan ook zijn dat de behoefte bij de alimentatieontvanger is gewijzigd omdat aan die kant het inkomen is gestegen. Bij rechter kan dan een verzoek tot wijziging van de alimentatie worden ingediend. Hier kunnen wel aanzienlijke kosten aan verbonden zijn. Het kan ook zonder tussenkomst van de rechter worden geregeld als beide partijen overeenstemming vinden.

Veel gestelde vragen:

Bekijk ook de volgende alimentatie pagina’s