Voorlopige voorziening


Voorlopige voorziening

Wat is een voorlopige voorziening?
Een scheiding is vaak het begin van een behoorlijk lang traject waar niemand echt heel erg vrolijk van wordt. Het kan zelfs ongelooflijk vermoeiend zijn, iets wat veel mensen tegenstaat. Omdat er heel wat te regelen en te verdelen valt tijdens een scheiding neemt het veel tijd in beslag en het kan voorkomen dat u of uw ex-partner niet de tijd of middelen heeft om die bepaalde tijd te wachten op het uiteindelijke vonnis van de rechter.

Bijvoorbeeld: u heeft kinderen die naar school gaan en de school is op een veilige loopafstand van uw huidige woning. Wanneer u en uw ex-partner besluiten uit elkaar te gaan is er vaak de vraag wie van de twee in de huidige woning blijft.

Zorg dragen voor de kinderen na een echtscheiding 

Mocht u degene zijn die al die tijd in het huwelijk de meeste zorgtaken voor de kinderen op zich heeft genomen dan kunt u ervoor kiezen een voorlopige voorziening in te dienen bij de rechter. Hierin kunt u vragen om, tot het ouderschapsplan is goed gekeurd, de zorg voor de kinderen te mogen dragen. Ook kunt u hierin vragen om tijdelijk in de koopwoning te mogen blijven wonen om dit in goede orde te kunnen doen.

Tijdelijk het huis uit
Hetzelfde geldt ook voor de partner die het huis tijdelijk uit gaat. Middels een voorlopige voorziening kunt u ook vragen om een passende maatregel of vergoeding voor de feitelijke opoffering van uw woning. Of deze uiteindelijk gegeven wordt is nog maar de vraag, dat is namelijk geheel aan hoe de rechter de situatie beoordeelt.

Een voorlopige voorziening slaat in het Nederlandse rechtssysteem op de mogelijkheid om een tijdelijke maatregel te vragen in afwachting van het vonnis. Het wilt dus niet zeggen dat deze voorziening blijvend zal zijn of dat er direct gehoor gegeven zal gaan worden aan exact datgene wat u wilt.