Wat houdt een echtscheiding in?


Wat houdt een echtscheiding in?

Wat houdt een echtscheiding in?
Een echtscheiding staat over het algemeen voor een enorme verandering in iemands leven. Koppels die vaak al jaren samen zijn, en hiervoor al jaren een relatie hadden, gaan plots uit elkaar en zijn weer op zichzelf aangewezen. Een echtscheiding staat in het kort voor verandering, maar dat is niet exact wat het in houdt. Men kan namelijk op verschillende manieren van elkaar scheiden, maar een echtscheiding betekent een wettelijke en door de rechter erkende scheiding van het huwelijk, tafel en bed.

De randzaken van scheiding
Een echtscheiding houdt tevens in dat men de bezittingen onderling zal gaan verdelen. Ieder krijgt waar hij of zij recht op heeft, zoals afgesproken onder huwelijkse voorwaarden of in het contract wanneer men op gemeenschap van goederen trouwt.

Bezittingen worden verdeeld 

Wanneer de echtscheiding wordt voltrokken worden al deze bezittingen verdeeld en hierbij horen ook de financiële tegoeden die op de bank staan. Denk bijvoorbeeld aan een gezamenlijke spaarrekening. Ook de zorg van de kinderen ondervindt een direct gevolg aan de echtscheiding. Zo moet de zorg voor het kind worden opgenomen in de echtscheidingsconvenant in de vorm van een ouderschapsplan.

Na een echtscheiding mag er eigenlijk geen mogelijkheid meer zijn voor een van de twee partijen om aanspraak te maken op bezittingen of keuzes van de ander.