Testament


Testament

Het testament na een scheiding
Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een scheiding, het testament. Maar het is absoluut een belangrijk item waar gedegen rekening mee moet worden gehouden. Je persoonlijke financiële situatie kan bij je overlijden aanzienlijk anders en beter zijn dan ten tijde van de scheiding en je moet dan wel goed in kaart brengen aan wie je dat vermogen wilt nalaten.

Relatie na een scheiding
na een scheiding zal het leven voortkabbelen en je zult dan ook de behoefte hebben om op zoek te gaan naar geborgenheid in de vorm van een relatie. Deze nieuwe relatie geeft weer inhoud aan het leven. Dat nieuwe leven is ook onderhevig aan dat wat je met je nalatenschap wilt. Zeker als er van een of van beide kanten kinderen in het spel zijn is het zeer belangrijk om vooraf alles goed vast te leggen. Veel onenigheid komt immers voort wanneer er geld moet worden verdeeld.

Wel of geen nalatenschap
Bij het nadenken over een testament na een scheiding zul je merken dat je in ieder geval precies weet wie je wel wilt begunstigen. Dat kunnen je kinderen zijn, je nieuwe partner en al dan niet de kinderen van de nieuwe partner. Maar je zult ook merken dat er ook personen zijn waarvan je absoluut niet wilt dat die profiteren van je nalatenschap. Dat moet dan wel op een juiste manier worden vastgelegd.

De bewindvoerder
Indien je vertrouwen hebt in een bepaalde persoon dan kun je die als bewindvoerder of een executeur aanstellen. Deze bewindvoerder of executeur zal dan uitvoering geven aan de bepalingen in je testament. Het grote voordeel is dan dat een betrekkelijk onafhankelijke persoon de uitvoering van het testament regelt. Op deze wijze ontlast je de directe nabestaanden omdat ze niet in een emotioneel lastige periode bepaalde keuzes moeten maken.

Bekijk ook de volgende pagina’s over de kosten