Tips voor ouders


Tips voor ouders

3289071518092375

Scheiden en kinderen: tips voor ouders
Scheiden is op zichzelf al vervelend, maar met kinderen in het spel kan het nog veel ingewikkelder worden. Daarom is het handig om te weten waar je het beste goed aan kunt doen om je kinderen zo goed mogelijk door de scheiding heen te helpen. Uiteindelijk moeten zij met een goed gevoel verder kunnen en daar kun jij als ouder de grootste bijdrage in leveren.

Leg alles uit
Het kan gebeuren dat jouw kind denkt dat de scheiding zijn of haar schuld is. Dit zijn gevoelens die je meteen weg moet halen, anders kan dat voor veel problemen in de toekomst zorgen. Leg je kind daarom uit waarom jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan en dat het een besluit was waar je kind niets aan kon doen.

Ga het ook niet verbloemen. Het is zoals het is en je kunt beter de harde realiteit uitleggen dan ze voorhouden dat het allemaal wel meevalt, want anders kan je kind nooit aan het verwerkingsproces beginnen.

Maak je ex- partner niet zwart naar de kinderen toe
Hoe boos je op je ex-partner mag zijn, laat je kinderen volledig buiten die emoties. Voor je kind zijn jullie nog steeds zijn of haar ouders en dat zal altijd zo blijven. Het heeft dus totaal geen zin om elkaar zwart te gaan lopen maken.

Hiermee belast je je kind alleen maar extra en je zet ze voor een onmogelijke keuze om partij te kiezen. Doe dit niet. Je wint er niets mee en je kunt je kind er lelijk mee beschadigen.

Stel ze gerust
Kinderen kunnen bang zijn voor de gevolgen van de scheiding. Ze vragen zich af of ze nog wel gewoon naar hun sport- of muzieklessen kunnen en hoe ze hun verjaardagen moeten gaan vieren. Haal die twijfels weg.

Leg ze uit hoe alles eruit komt te zien. Het beste is om dit samen met je ex-partner te doen, zodat het voor je kind duidelijk is dat jullie samen voor hem of haar blijven zorgen.

Veel gestelde vragen:

 

Bekijk ook de volgende pagina’s over kinderen