Verzekeringen


Verzekeringen

Wat gebeurt er met de verzekeringen bij een scheiding?
Bij het verdelen van de spullen tijdens een scheiding wordt bijna nooit aan de verzekeringen gedacht. Dat is logisch, maar ook die kunnen waarde hebben. Daarom is het belangrijk om te weten waar je allemaal op kunt rekenen tijdens het verdelen van jullie gezamenlijk bezit. Want naast het verdelen van de verzekeringen van waarde, moeten andere verzekeringen gewijzigd of stopgezet worden.

Verzekeringen van waarde
Verzekeringen waar een waarde aan vast zit zijn bijvoorbeeld je levensverzekering, lijfrentepolis of je kapitaalverzekering. Het is verstandig om vooraf een lijst te maken met al je verzekeringen van waarde. Die waarde wordt gedurende de looptijd van de verzekering opgebouwd en dat moet tijdens de scheiding worden

Verzekeringen wijzigen
Naast het financieel verdelen van de verzekeringen, zullen er ook een paar bij zijn die gewijzigd moeten worden. Zo kan het gebeuren dat je ex-partner eigenaar wordt van het huis. Dan heb jij geen opstalverzekering meer nodig. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld bij autoverzekeringen. Dit soort verzekeringen hebben geen waarde, maar jullie moeten wel afspreken wie ze overneemt. Dit wordt vaak meteen vastgelegd als duidelijk is wie welke spullen krijgt.

Opnieuw afsluiten
Door je scheiding moet je op bepaalde punten weer helemaal opnieuw beginnen. Als je een nieuwe auto koopt, moet je daarvoor natuurlijk weer een verzekering afsluiten. Maar belangrijker zijn je inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. En als je verzekerd bent via het werk van je ex-partner, moeten die verzekeringen ook opnieuw aangevraagd worden zodat ze op jouw naam staan.

Laat je informeren
Bij het verdelen en overnemen van verzekeringen komt veel kijken. Er zijn namelijk opties om afgekocht te worden of om zelf af te kopen bij je ex-partner. Laat je hierin dus goed informeren en daar waar nodig ook adviseren. Zo komen jullie niet voor verrassingen te staan en is alles na de scheiding goed geregeld.

Veel gestelde vragen:

Bekijk ook de volgende pagina’s over bezitting