Wat kan ik doen als mijn ouders gaan scheiden?


Wat kan ik doen als mijn ouders gaan scheiden?

Mijn ouders gaan scheiden, wat nu?
Een scheiding is natuurlijk nooit prettig, voor niemand niet. De partners in kwestie liggen vaak in het heetst van het vuur. Ze moeten al het papierwerk met elkaar gaan regelen, ze moeten ervoor zorgen dat het allemaal op een nette en eerlijke manier met elkaar gebeurd en dat terwijl er emoties door het hoofd en lijf heen spoken die heel wat reacties kunnen uitlokken.

Blijf vragen stellen

Jij hebt natuurlijk ook vragen. En wanneer je niet meer weet wat je moet doen of welke weg je kunt volgen, dan kun je dat natuurlijk altijd aan een ander vragen. Het beste wat je kunt doen is eerlijk en open blijven tegenover je ouders. Vraag om tekst en uitleg. Vraag om duidelijkheid maar wees er tevens van bewust dat het voor hen ook geen prettige periode is. Ze zullen het wellicht moeilijk vinden om een neutraal en kalm antwoord te geven.

Moeilijke tijden
Wanneer je merkt dat je ouders er zichtbaar moeite mee hebben of er afwezig door worden, kun je contact opnemen met verschillende hulporganisaties via de gemeente. Deze kunnen je bijstaan en je antwoorden geven op allerlei vragen. Vaak helpt het ook om te praten met leeftijdgenoten die het allemaal al een keertje hebben mee gemaakt.

Blijf erover praten 

Spreken met mensen die ervaring hebben kan je een perspectief bieden dat je anders niet had kunnen vinden. Wat je verder nog kunt doen is vooral begripvol blijven naar je ouders maar ook naar jezelf. Wees niet bang om aan te geven dat je iets moeilijk vindt of niet begrijpt. Omdat het een moeilijke tijd is voor iedereen, is het voor iedereen belangrijk dat er wordt geluisterd naar elkaar.