De scheidingsbemiddelaar


De scheidingsbemiddelaar

Scheiden, en dan?
Wanneer de stap is gezet om een scheiding werkelijk in gang te zetten moet er veel werk worden verricht. Het is niet altijd duidelijk wat op je af kan komen en waar je overal mee te maken krijgt. Het geheel van regels, wettelijke voorwaarden, emoties en praktische zaken zorgen voor een complex geheel. Om dat allemaal in goede banen te leiden heb je misschien hulp nodig. Door de toename van het aantal echtscheidingen de laatste jaren is en ook een markt ontstaan in het begeleiden van echtscheidingen.

De scheidingscoach
Een scheidingscoach of de scheidingsbemiddelaar kan een scheiding begeleiden en beide ex-partners informeren over de te nemen stappen. Ook kan een scheidingscoach een goed advies geven over bepaalde juridische zaken en de scheidingscoach kan ook bemiddelen bij bijvoorbeeld het zoeken naar een woning.

De scheiding vlug en netjes regelen
Tot maart 2009 was het mogelijk om een huwelijk snel om te zetten in een geregistreerd partnerschap en direct dir geregistreerde partnerschap op te heffen. In zo’n geval was dan het huwelijk wettelijk feitelijk ontbonden. Eigenlijk is deze constructie nog steeds mogelijk maar alleen als er geen minderjarige kinderen zijn voortgekomen uit het huwelijk.

Begeleiden van een scheiding
Ook in het geval van een flitsscheiding is het verstandig om iemand in de hand te neme om de scheiding te begeleiden. Een scheidingscoach of een scheidingsbemiddelaar is een aangewezen persoon hiervoor. Ook een mediator kan veel betekenen in het traject richting de echtscheiding. De stap naar een advocaat is uiteraard ook mogelijk zeker als er sprake is van een harmonieuze scheiding of als alle afspraken vooraf al op papier staan.

Bemiddeling geeft rust

Een echtscheiding is een emotionele achtbaan voor beide echtelieden die worden geconfronteerd met een hele rits van afspraken die moeten worden gemaakt. Het is een prettige zekerheid als je weet dat er een soort van tussenpersoon is die de zakelijke belangen goed in kaart brengt.

Veel gestelde vragen:

Bekijk ook de volgende pagina’s over mediation