Stress


Stress

987-351

Stress in onze jachtige maatschappij
In onze maatschappij  is presteren een toverwoord geworden. Met name in het zakenleven wordt van je verwacht dat je prestaties levert. Maar ook in het dagelijkse leven neemt de druk toe. Je wilt steeds meer doen met en in je leven, je wilt alles eruit halen wat er in zit. Je ziet op televisie en internet veel dingen voorbij komen die je zelf ook graag wilt doen. Ons wereldbeeld is verruimd maar daarmee ook onze wensen.

Stress heeft een functie
Hoewel stress een negatieve klank heeft is stress niet altijd een ongezonde reactie van je lichaam. Dat lichaam waarschuwt je direct als er iets niet goed gaat. Als je je teen stoot ervaar je pijn, als je teveel drinkt krijg je hoofdpijn en als je je te druk maakt ervaar je stress. Dat is het moment dat je lichaam wil dat je even een stapje terug doet. Je lichaam moet het evenwicht weer herstellen.

Naar je lichaam luisteren
Dat stapje terug doen is de ultieme manier om stress tegen te gaan. Dat hoeft niet direct een vakantie te zijn maar kan ook een simpele vereenvoudiging van je dagelijkse leven zijn. Helaas krijg je vaak niet de kans om dat stapje terug te doen.

Zeker in een hectische baan waarin protesteren een must is geworden kun je niet een stapje minder zetten. Daar kun je dan op worden afgerekend en dat wil je niet. Het gevolg is wel dat als je doorgaat ondanks het begin van stress er een soort van onomkeerbaarheid ontstaat. In dat geval is de weg terug veel zwaarder en ingrijpender.

Herken de symptomen
Stress sluipt in je leven zonder dat je het door hebt. Ook wil je liever niet erkennen dat je stress hebt en ga je maar door. Toch weet je in je achterhoofd veelal best wel dat je in een fase zit waarbij je eigenlijk even rustig aan moet doen. Dan is het van het grootste belang dat je dat ook inderdaad doet. Dat zal de stress direct aanzienlijk verminderen.

Veel gestelde vragen:

 

Bekijk ook de volgende pagina’s over gezondheid