Wat moet ik regelen als ik ga scheiden?


Wat moet ik regelen als ik ga scheiden?
Voordat een scheiding eenmaal plaats vindt is er al heel wat voorwerk aan vooraf gegaan. Een keuze om te gaan scheiden is bij lange na niet zomaar gemaakt. Maar wanneer de keuze eenmaal daar is, zal er nog van alles moeten gebeuren.

Bespreek wie er in het huis blijft wonen

Om te beginnen moet u met uw partner af gaan spreken wie er tijdelijk het huis uit gaat. Verleden heeft uitgewezen dat een scheiding kalmer en redelijker verloopt wanneer de twee partijen even tijd voor zichzelf nemen om uit te rusten. Zoals eerder gezegd, het is nogal een behoorlijke beslissing om te nemen.

Echtscheidingsconvenant opstellen

Wanneer beide partijen tot rust zijn gekomen is er tijd om te spreken over wat er precies opgemaakt moet worden. In den beginne is er de echtscheidingsconvenant. U moet daarin opstellen hoe de bezittingen verdeeld gaan worden en hoe een eventuele omgangsregeling wordt getroffen met betrekking tot de kinderen. Dit noemt met een ouderschapsplan.

Aktes en verzoeken
Iets anders wat u moet gaan regelen is het verzoekschrift tot scheiding. Deze dient u in bij de gemeente waarna de scheiding daadwerkelijk in gang wordt gezet. Uiteindelijk zal een rechter zich over de echtscheiding buigen en deze wel of niet rechtsgeldig maken. Let er op dat u alle documentatie van tevoren goed in orde moet maken en dat u bijvoorbeeld ook uw duurzame ontwrichting weet bij te zetten met argumenten.

U kunt niet zomaar scheiden

U kunt namelijk niet zomaar ongegrond scheiden van uw partner. Een rechter zal al deze bewijsstukken in overweging nemen en uiteindelijk de scheiding wel of niets rechtsgeldig doen verklaren. Pas als dit gebeurd is kunt de scheiding laten registreren bij de burgerlijke stand. Dan krijgt u een afschrift van de huwelijksakte waarop staat dat deze is verbroken.