Wat is partneralimentatie?


Wat is partneralimentatie?

Wat is partneralimentatie?
Na een scheiding blijven vaak veel financiële onzekerheden overeind. Een van de bekendste van deze is partneralimentatie. We kennen het woord eigenlijk allemaal wel, al dan voornamelijk uit de verhalen van de grote sterren die schijnbaar met het grootste gemak enorme bedragen wegzetten voor voormalige liefdes en vlammen.

Dit is vaak niet het geval in Nederland, al staat het wel in de wet dat ieder persoon in principe altijd recht heeft op partneralimentatie. Maar wat houdt het precies in? En wanneer ontvangt iemand wel of geen partneralimentatie? Het is afhankelijk van enkele factoren.

Wanneer heb je recht op partneralimentatie?

Partneralimentatie is een bijdrage die een ex-partner kan ontvangen van de ander om te blijven voorzien in een levensstandaard die nagenoeg gelijk is aan die ten tijden van het huwelijk. Hierbij geldt echter wel de voorwaarde dat de alimentatieontvanger zelf niet in staat is om deze inkomsten zelf op te brengen.

Wanneer deze persoon in kwestie bijvoorbeeld voor de kinderen blijft zorgen zal deze niet genoeg tijd hebben om een tijdrovende baan erbij te nemen. Dit kan opgelost worden door de partneralimentatie. Maar het is niet zo dat men maar moet rekenen op een enorme som geld na een scheiding.

Behoefte 
Wanneer partneralimentatie van toepassing is wordt eerst gekeken naar twee verschillende factoren: de behoefte en de draagkracht. Met de behoefte wordt de noodzaak bedoelt waar de ontvanger mee kampt en hoe groot die behoefte is. Hoeveel heeft de persoon in kwestie nodig om te kunnen voorzien in levensonderhoud?

Draagkracht 

Daarnaast kijkt men ook naar de draagkracht van de betaler. Als de betaler kostwinnaar was tijdens het huwelijk maar daarna niet genoeg inkomen over houdt voor zichzelf, dan zal de rechter het alimentatiebedrag daarop afstellen. Indicaties voor de alimentatiehoogte kunnen makkelijk gevonden worden op het internet. Daarmee kunnen snelle berekeningen worden gemaakt voor iedere situatie.