Emotionele gevolgen


Emotionele gevolgen

81290657126351

Emotionele gevolgen voor je kind bij een scheiding
Een scheiding is voor de meeste kinderen emotioneel heel erg zwaar. Ze kunnen er zelfs een trauma aan overhouden als ze scheiding zich ontwikkeld tot een vechtscheiding. Daarnaast verliest het kind de basis die ze gewend zijn sinds hun geboorte. Het gezin valt uit elkaar en je kind kan zich genoodzaakt gaan voelen om een partij te kiezen.

Schaamte
Hoewel een scheiding tegenwoordig veel vaker voorkomt en het taboe begint te verdwijnen, schamen veel kinderen zich als hun ouders in scheiding liggen. Ze kunnen het moeilijk vinden om dit aan hun vriendjes te vertellen, omdat ze bang zijn uitgelachen te worden.

Zorg er daarom voor dat je kind hierin geholpen wordt, bijvoorbeeld via de leerkracht. Die kan, naar de wensen van het kind, met de klas in gesprek gaan. Dit kan bij je kind voor veel opluchting zorgen als het eenmaal is uitgesproken.

Boosheid en verdriet
Een kind is vooral boos en verdrietig als zijn of haar ouders uit elkaar gaan. Er komen twijfels of het niet aan hun heeft gelegen en ze vragen ze af wat er allemaal gaat veranderen in hun vertrouwde omgeving. Omdat een kind soms nog niet weet hoe hij of zij met emoties om moet gaan, kan dit best wel eens escaleren in woedeaanvallen.

Sommige kinderen gaan weer in bed plassen. Straf ze hier niet te hard voor. Zij proberen op dat moment op hun eigen manier hun emoties te verwerken. Het is het beste om hierover met ze te praten.

Begeleiding
Als je het zelf te moeilijk vindt om je kind te ondersteunen tijdens de emotionele achtbaan waar ze in zitten, dan is het helemaal niet gek om hulp van buitenaf te vragen. Er zijn genoeg instanties en kinderpsychologen die je kunnen helpen om je kind door deze zware periode heen te helpen. Ook kunnen zij helpen een plan op te stellen voor de toekomst, mocht dat voor jouw kind nodig zijn.

Veel gestelde vragen:

 

Bekijk ook de volgende pagina’s over kinderen