Vormen van partnerschap


Vormen van partnerschap

819230751829375

De verschillende vormen van partnerschap
Het partnerschap of het samenwonen kent verschillende vormen. Partners moeten zelf goed uitkijken welke vorm het beste bij hun situatie past. Als de situatie zou veranderen in de toekomst kan het verstandig zijn om de samenlevingsvorm te wijzigen. Ook bij beëindiging van de relatie zal de vorm van partnerschap bepalend zijn voor de snelheid van afhandelen.

Het huwelijk
Het huwelijk kent twee vormen. Allereerst het huwelijk in gemeenschap van goederen waarbij alle bezittingen en het vermogen gemeenschappelijk bezit worden. Ten tweede kennen we het huwelijks onder huwelijkse voorwaarden waarbij precies kan worden vastgelegd aan wie bepaalde bezittingen toebehoren.

Indien een van beide partners ondernemer is of mede-eigenaar van een bedrijf is het zaak om goed na te denken over de vorm van het huwelijk. Een van beide partners uitsluiten van het ondernemersrisico kan dan verstandig zijn.

Geregistreerd partnerschap
Het geregistreerd partnerschap verschilt in zoverre van het huwelijk dat een eventueel kind uit dat partnerschap niet direct door de vader erkent wordt. Ook het beëindigen van het partnerschap zal makkelijker. Ook hier geldt het risico in het geval van de aanwezigheid van een onderneming.

Samenlevingscontract
In het samenlevingscontract kun je een groot aantal rechten plichten jegens elkaar opnemen. Hierbij behouden beide partners bijvoorbeeld hun eigen bezittingen. Samenwonen zonder samenlevingscontract is uiteraard wel mogelijk. Echter, bij overlijden of beëindiging van de relatie kunnen wel problemen ontstaan.

Niets vastleggen is geen optie
In een relatie is het altijd verstandig goed te kijken naar de risico’s die je eventueel loopt. Situaties veranderen geleidelijk en je hebt niet altijd direct in de gaten dat daarmee ook aansprakelijkheden kunnen wijzigen. Het kan je veel ellende besparen als je dat goed in de gaten blijft houden.

Veel gestelde vragen:

 

Bekijk ook de volgende pagina’s over partnerschap