Echtscheiding


Echtscheiding

Echtscheiding: wat komt er allemaal bij kijken?
Een echtscheiding is een vervelende gebeurtenis. Niet alleen omdat het emotioneel zwaar kan zijn, er moet ook heel erg veel geregeld worden. De belangrijkste punten worden hier voor je op een rijtje gezet. Hou er rekening mee dat iedere gezinssituatie anders is en dat de zaken in de praktijk nog wel eens anders kunnen lopen.

De kinderen
Als jij en je partner kinderen hebben, dan moet het ouderschap geregeld worden. De scheiding is voor de meeste kinderen een hele zware en vervelende tijd. Die hoeft niet onnodig nog zwaarder gemaakt te worden. Het is daarom belangrijk dat je ze op een normale en rustige manier uitlegt wat er gaat gebeuren. Daarnaast maak je met je partner afspraken over het ouderschap. In de meeste gevallen wordt dat gedeeld, maar het kan voorkomen dat jij alleen de volledige voogdij wilt. In dat geval moet je naar de rechter.

Het huis
Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, moet er afgesproken worden wie het huis krijgt. Je kunt het ook verkopen zodat jullie beiden een andere woning kunnen zoeken, maar bedenk wel dat het voor de kinderen een vertrouwde thuisbasis is. Als je het huis voor het huwelijk hebt gekocht, dan gaat het naar jou. Dit wordt geregeld via een akte van verdeling. Als het huwelijk niet met huwelijkse voorwaarden is gesloten en het huis maar op één naam staan, dan blijft die persoon ook eigenaar.

Geldzaken
Ook de geldzaken moeten goed geregeld worden, vooral zodat beiden partijen weer zelfstandig verder kunnen. Naast de verdeling van de financiële bezittingen, moet ook het inkomen verdeeld worden (alimentatie). Vooral de kosten van het verzorgen van de kinderen worden hierin naar voren gebracht. Hierbij moet soms even gezocht worden naar een goede tussenweg, maar hier kan vaak met een bemiddelaar over gepraat worden zodat beide partijen tevreden zijn.