Nieuwe woning zoeken


Nieuwe woning zoeken

Nieuwe woning zoeken na scheiding
De eerste stap naar het opbouwen van een nieuw leven na of tijdens een scheiding is het zoeken van een nieuwe woning. Ook tijdens het scheidingsproces is het beter om gescheiden van elkaar te wonen, als de spanningen onderling te veel op kunnen lopen. Hiermee creëer je voor jezelf en elkaar meer rust en afstand.

Waar gaan wonen
Waar je gaat wonen na een scheiding is afhankelijk van een paar factoren. Als jij bijvoorbeeld het huis krijgt, hoeft er niet veel te gebeuren buiten het uitkopen van je ex-partner. De hypotheekzaken moeten geregeld en daar waar nodig aangepast worden. Verder verandert er niet veel. Het kan ook gebeuren dat je moet verhuizen. De kans is groot dat je minder geld te besteden hebt omdat je het nu deels alleen moet opbrengen. Je zal dan wel partneralimentatie ontvangen, maar de hoogte daarvan is ook weer afhankelijk van het inkomen van je ex-partner.

Huren of kopen
In de periode net na de scheiding is het verstandig om tijdelijk te huren. Dan hoef je nog geen dingen te regelen zoals een nieuwe hypotheek en heb je de tijd om alles rustig op z’n plaats te laten vallen. Terwijl je huurt kun je altijd op zoek naar een andere woning. Daarnaast kun je gaan sparen om een aanbetaling te gaan doen op een eigen huis.

Woningnood
Soms is het lastig om direct een woning te vinden. Voor sociale huurwoningen zijn vaak lange wachtlijsten en ook met een urgentiestatus – die kun je krijgen na een scheiding – moet je soms nog een tijd wachten tot je een woning krijgt toegewezen. Je kunt dan overwegen om nog tijdelijk bij je ex-partner te blijven wonen, als jullie dat samen wenselijk vinden in ieder geval. Anders is er de optie om tijdelijk bij familieleden te logeren, maar daar kun je niet eeuwig van profiteren.

Veel gestelde vragen:

Bekijk ook de volgende pagina’s over woning