Geregistreerd partnerschap


Geregistreerd partnerschap

Wat is geregistreerd partnerschap?
U kunt kiezen om in het huwelijk te treden maar u kunt er ook voor kiezen om een geregistreerd partnerschap te sluiten. U en uw partner hebben in dat geval, in de ogen van de wet, plichten en rechten naar elkaar. Zo kunt u ook een samenlevingscontract laten opstellen waarin u afspraken maakt over bijvoorbeeld de verdeling van bezittingen en kosten.

Het is kort gezegd niet voor iedereen meer zo vanzelf sprekend om te gaan trouwen. De meningen en redenen daartoe lopen uiteen, maar wat er vooral wordt gehoord is dat trouwen ouderwets begint te worden. Mensen zijn vaker dan niet toe aan een flexibeler bestaan en feit is nu eenmaal dat mensen meer uit elkaar gaan dan vroeger. Een geregistreerd partnerschap is in die zin een makkelijkere weg om te bewandelen met nog altijd dezelfde rechten en plichten.

Bijna als een huwelijk
Een geregistreerd partnerschap brengt ook de zaken met zich mee dat een huwelijk met zich brengt. Zo zult u, wanneer het aankomt op uitkeringen en dergelijken moeten aangeven dat u samen woont. Ook zult u beoordeeld worden als het ware getrouwd. Daarnaast is het ook van toepassing dat u bezittingen verdeeld. U aanvaard als het ware gedeeld zeggenschap over de bezittingen maar bent wel zelf vrij om op te stellen hoe u dit precies gedaan wilt hebben. Zo kunt, bij wijze van huwelijkse voorwaarden, afspreken wie wat krijgt mocht het ooit tot het onfortuinlijke moment komen dat u uit elkaar gaat. Een geregistreerd partnerschap vraagt dus op papier net zoveel als een huwelijk, het ontbreekt alleen aan ceremonie en traditie.