Scheiden met kinderen


Scheiden met kinderen

Scheiden: hoe vertel je het je kinderen?
Scheiden is nooit leuk, maar als er kinderen in het spel zijn, moet jij als ouder ervoor zorgen dat het proces zo vlekkeloos als mogelijk voor ze gaat verlopen. Het begint bij het vertellen dat jullie uit elkaar gaan en dat er de komende tijd dus een hoop staat te veranderen. Dit moet je goed aanpakken, want het gaat hoe dan ook een zware tijd voor je kind worden.

Samen vertellen
Hoewel jullie uit elkaar gaan, zijn jullie nog wel samen ouders van het kind. Daarom is het beter om samen het nieuws te brengen dat jullie gaan scheiden. Als dat gesprek twee keer gevoerd moet worden kan dat alleen maar voor verwarring zorgen. Door het samen te vertellen, kunnen jullie samen vragen beantwoorden die jullie kind

Zet ze niet voor een keuze
Kinderen kunnen tijdens een scheiding last krijgen van loyaliteitsproblemen. Dat wil zeggen dat ze het gevoel kunnen krijgen dat ze een keuze moeten maken tussen één van hun ouders. Dit kan heel erg schadelijk zijn, want een kind zou nooit voor zo’n keuze hoeven staan. Leg daarom uit dat ze geen partij hoeven trekken en dat ze zelf aan mogen geven bij wie ze het liefst gaan wonen. Leg uit hoe de toekomst eruit komt te zien, maar vraag ook hoe zij het zien.

Blijf met ze praten
Het is heel erg belangrijk dat je tijdens het scheidingsproces met je kinderen blijft praten. Leg uit wat er allemaal gaande is. Het is helemaal ideaal als je dit met je ex-partner blijft doen. Jullie zijn toch voor het leven met elkaar verbonden omdat jullie samen een kind hebben. Je kind zal al een verwerkingsproces hebben om door de scheiding te komen, maak dit niet zwaarder dan dat het al voor ze is.

Veel gestelde vragen:

 

Bekijk ook de volgende pagina’s over kinderen