Tips


Tips

89327518907532

Scheiden: tips voor kinderen
Als je ouders gaan scheiden is dat vreselijk vervelend. Je bent boos en verdrietig en wilt het liefst dat alles gewoon weer wordt zoals het was. Waarschijnlijk willen jouw ouders dat er voor jou zo weinig mogelijk veranderd.

Ze gaan dus goed hun best doen om te regelen dat jij gewoon in het huis kan blijven wonen waar je nu woont en dat je gewoon naar dezelfde school kan blijven gaan. Toch zal je waarschijnlijk wel wat vragen hebben van wat er allemaal staat te gebeuren.

Brief van de rechter
Als je ouders gaan scheiden moeten ze naar de rechter. Niet omdat ze iets fout hebben gedaan, maar de rechter kan ervoor zorgen dat de scheiding echt gebeurt. Zonder toestemming van de rechter, kun je namelijk niet scheiden. Als jij ouder dan twaalf bent, krijg je een brief van de rechter waarin staat dat je in de rechtbank mag komen praten.

Dat is niet verplicht, maar je kunt dan wel vertellen wat jij vindt van de scheiding en hoe jij de toekomst het liefste ziet. Daar houdt de rechter dan rekening mee als hij eenmaal een uitspraak doet over de scheiding.

Waar ga je wonen
Je ouders proberen waarschijnlijk het huis te houden, maar één van hen gaat in een ander huis wonen. Je zult je dus wel afvragen bij wie jij dan moet gaan wonen. Op de eerste plaats mag jij dat kiezen, maar daarnaast gaan je ouders ook een zogenoemde ‘omgangsregeling’ maken. Hierin staat dan bijvoorbeeld dat je doordeweeks bij je moeder en in het weekend bij je vader bent.

Feestdagen
Vroeger vierden jullie kerst met z’n allen, maar dat gaat nu veranderen. In de omgangsregeling staat bijvoorbeeld hoe de feestdagen verdeeld worden. Dan vier je bijvoorbeeld eerste kerstdag bij je vader en tweede kerstdag bij je moeder. Voor je verjaardag heb jij ook wat te zeggen. Je mag best aan je ouders vragen of ze voor die ene dag even niet aan zichzelf willen denken, zodat jullie met het hele gezin een feestje kunnen vieren.

Veel gestelde vragen:

 

Bekijk ook de volgende pagina’s over kinderen