Omgangsregeling


Omgangsregeling

Omgangsregeling opstellen na scheiding
Als je gaat scheiden en jullie hebben samen kinderen, dan is het opstellen van een goede omgangsregeling heel erg belangrijk. De omgangsregeling is onderdeel van het ouderschapsplan dat je samen met je ex-partner maakt. Daarin wordt alles over de zorg en opvoeding van jullie kinderen vastgelegd.

Kom elkaar tegemoet
Het opstellen van een omgangsregeling is geen prettige klus. Je legt nu eenmaal vast dat je je kind niet meer het hele jaar bij je hebt, maar je bent verplicht dit te doen. Je kind heeft namelijk het recht op contact met beide ouders en daarom is het belangrijk dat dit goed geregeld is. Om te voorkomen dat jullie er niet uitkomen en de boel kan escaleren, is het verstandig om vooraf toe te zeggen om elkaar tegemoet te komen. Dit moet hoe dan ook gebeuren en zo voorkom je teleurstellingen.

Naar de rechter
Als jullie er niet samen uitkomen dan moet je naar de rechter. Die zal dan een uitspraak doen over de omgangsregeling. Mocht een van jullie kinderen op dat moment twaalf jaar of ouder zijn, dan krijgt die ook van de rechter de kans om een zegje te doen. De rechter neemt dit mee in de uitspraak. In uitzonderlijke gevallen krijgen ook kinderen jonger dan twaalf de mogelijkheid om aan te geven wat ze willen.

Hulp bij bemiddelen
Het is beter om te voorkomen dat jullie naar de rechter moeten omdat het opstellen van een omgangsregeling niet lukt. Voordat het uit de hand loopt is het dus verstandig om een bemiddelaar in te zetten die jullie bij het proces helpt. Dit is vooral voor de kinderen fijn, want die worden veel minder belast. Hou altijd in je achterhoofd dat jullie onenigheid tussen jullie moet blijven en in geen geval op de kinderen afgeschoven mag worden.

Veel gestelde vragen:

 

Bekijk ook de volgende pagina’s over kinderen