Periodiek verrekenbeding


Periodiek verrekenbeding

Wat is het periodiek verrekenbeding?
Ben je van plan om het huwelijksbootje in te stappen? Uiteraard denk je bij het JA woord niet aan een scheiding. Echter zit er een kans in dat je JA woord niet voor eeuwig een JA blijft.

Bij een scheiding heb je te maken met veel papierwerk. Wanneer je gaat scheiden, er ook nog heel wat te regelen valt. Bent je bijvoorbeeld bekend met het periodiek verrekenbeding? Het is een term die veel koppels niet bepaald bekend voor komt maar dat maakt het niet minder belangrijk. Huwelijken die onder huwelijkse voorwaarden zijn voltrokken hebben hier heel wat mee te maken namelijk.

Laat alles vastleggen
Wanneer je getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden en een testament hebt laten maken ben je al op weg. Vervolgens houd je tijdens het huwelijk alle zaken netjes bij op financieel gebied. Het is prettig om te weten dat jullie in de huwelijkse voorwaarden duidelijke afspraken hebben gemaakt. Maar er volgt dan ook een finaal verrekenbeding.

Finaal verrekenbeding 

Hierin wordt bepaald wie wat krijgt van het gezamenlijk vermogen na de scheiding. Wat men ook wel het Amsterdamse verrekenbeding noemt, staat te boek als het periodiek verrekenbeding. Hierbij wordt periodiek, meestal jaarlijks, verrekend wie welk deel krijgt van die periodieke inkomsten. Het scheelt in een later stadium groter en omslachtiger rekenwerk. De jaarlijkse afrekening moet natuurlijk wel worden nageleefd, hoewel dit vaak toch niet gebeurt.