Wat is ouderschapsplan?


Wat is ouderschapsplan?

Wat is het ouderschapsplan?
Tijdens een scheiding komen er veel randzaken voorbij die geregeld moeten worden. En met geregeld moeten worden bedoelen we dan ook officieel op papier gezet worden met handtekening en wel. Alles moet vast gelegd worden om latere conflicten of claims eventueel te weerleggen. Zo ook de zorg voor kinderen. Wanneer kinderen betrokken zijn bij een scheiding wordt het pakket altijd net eventjes ietsje lastiger.

Afspraken maken die er toe doen

Zo komt het namelijk vaak genoeg voor dat een kind niet goed weet wat er speelt tussen de vader en moeder. Dit kan komen doordat het kind simpelweg nog te jong is om het te begrijpen of omdat de ouders ervoor kiezen het niet te vertellen. Wat de reden ook moge zijn, feit blijft dat wanneer er kinderen bij betrokken zijn de ouders in kwestie een ouderschapsplan op moeten stellen.

Ouderschapsplan

In dit plan wordt uiteengezet hoe de omgangsregeling eruit zal zien. Wie het kind wanneer ziet, voor hoelang en hoe of waar diegene vervolgens wordt afgezet. Het lijkt een beetje onnodig maar het verleden heeft uitgewezen dat dergelijke afspraken bij lange na zo gek nog niet zijn.

Alle goede zorgen
Wat je natuurlijk wilt voorkomen is dat iemand je kan beletten in het zien en omgaan met je kinderen. Een ouderschapsplan is hier het ideale ‘wapen’ tegen. Het ouderschapsplan wordt namelijk opgenomen in de echtscheidingsconvenant, wat betekent dat het net als de scheiding rechtsgeldig verklaard zal worden door de rechter.

Ouderschapsplan is rechtsgeldig 

Daardoor zal een ouderschapsplan afdwingbaar worden en kan het dus niet zomaar gebeuren dat uw ex-partner u uw kind niet laat zien. Vaak kunnen ouders er prima met elkaar uitkomen maar helaas zijn er nog steeds voorbeelden waarbij dit niet zo is. In dat geval kan er een mediator ingeschakeld worden om de mogelijkheden te bespreken. Wanneer dat geen optie blijkt zal men zich moeten keren tot een advocaat.