Birdnesting


Birdnesting

1238095671879

Birdnesting: een nieuwe vorm van co-ouderschap
Birdnesting is een nieuwe vorm van co-ouderschap waarbij de kinderen in het ouderlijk huis blijven wonen. De ouders wisselen elkaar dan af en hebben dus naast het ouderlijk huis nog een andere, eigen woning. Deze vorm van co-ouderschap is voor de kinderen ideaal, omdat zij niet steeds heen en weer hoeven tussen huizen en zij blijven in hun vertrouwde omgeving wonen.

Voordelen
Vooral het niet heen en weer hoeven tussen twee huishoudens is voor de kinderen een grote ontlasting. Het is best vermoeiend als je iedere week weer je tasje in moet pakken. Birdnesting brengt die onrust niet met zich mee en zorgt dus voor stabiliteit voor de kinderen, wat heel erg belangrijk is tijdens het opgroeien.

Daarnaast krijgen ze niet direct te maken met veranderingen bij de ouders. Als je een nieuwe relatie aangaat, hoeft je kind daar in eerste instantie nog niet aan te wennen omdat dat buiten de eigen leefomgeving gebeurt.

Nadelen
De nadelen van birdnesting zijn vooral de kosten die het met zich meebrengt. Het ouderlijk huis moet gewoon nog onderhouden worden en de hypotheek loopt ook door. Daarnaast moeten zowel jij als je ex-partner nog een eigen woning zoeken voor ernaast. Ook blijf je elkaar regelmatig tegenkomen en het is de vraag of dat heel goed is na een scheiding, want het opstarten van een nieuw leven kan hierdoor wat moeilijker zijn.

Ouderschapsplan
Omdat birdnesting een vorm van ouderschap is, moet dit worden vastgelegd in het ouderschapsplan dat jullie tijdens de scheiding gaan opstellen. Hierin wordt onder meer opgeschreven wie wanneer in het huis woont, maar ook hoe de kosten worden verdeeld.

Zo kunnen jullie afspreken dat de hypotheek wordt overgenomen door degene met het hoogste inkomen. Birdnesting hoeft geen vaste vorm van ouderschap te blijven. Het is vooral een goede oplossing in de eerste jaren na de scheiding en als jullie nog jonge kinderen hebben.

Veel gestelde vragen:

 

Bekijk ook de volgende pagina’s over kinderen